Nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen: 'De draad van het leven weer oppakken'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Zo'n 120 Oekraïense vluchtelingen verhuizen vandaag van de Plotterweg naar de Utrechtseweg, dichtbij het centrum van Amersfoort. Dat laat de gemeente weten in een persbericht. Vorig jaar werden door de gemeente in een razend tempo twee voormalige kantoorgebouwen omgebouwd tot opvanglocaties om 400 Oekraïners te huisvesten. Nu de oorlog lang voortduurt, zijn er plekken gerealiseerd waar vluchtelingen meer zelfstandig kunnen verblijven.
De huurcontracten van de panden die vorig jaar werden ingericht voor snelle opvang lopen binnenkort af. Vanaf eind januari is de locatie aan de Utrechtseweg verbouwd tot volwaardige opvanglocatie met 47 kamers, verdeeld over drie verdiepingen.
Er zijn gemeenschappelijke keukens in het gebouw, waarvan een met een ruimte waar samen kan worden gegeten. Verder zijn gemeenschappelijke wc’s en douches aanwezig. De kamers zijn sober ingericht met een bed, kast, tafel en stoel.

Draad weer oppakken

Burgmeester Lucas Bolsius laat weten dat Amersfoort van oudsher al een stad is die gastvrij is voor mensen op zoek naar veiligheid en een betere toekomst. "Inwoners en bedrijven dragen vanuit hun betrokkenheid actief mee aan die gastvrijheid. Voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne is nu een nieuwe fase aangebroken. Een fase waarbij ze zelfstandiger kunnen wonen: waar ze zelf kunnen koken en wassen. Dit helpt bijvoorbeeld om de draad van het leven weer op te pakken."
De nieuwe opvanglocatie aan de Utrechtseweg is het voormalige SNS-gebouw. Dat maakt onderdeel uit van het project Sam & Sophie waar onder andere sociale huur- en betaalbare koop nieuwbouwappartementen worden gebouwd. Voor de periode van een jaar kan de gemeente het gebruiken als opvang.

Andere opvanglocaties

Op dit moment worden Oekraïners opgevangen in opvanglocaties aan de Plotterweg en Zonnehof. Een deel van deze mensen verhuist nu naar de Utrechtseweg. In mei verhuist een ander deel naar de Hellestraat 21, een tweede tijdelijke opvanglocatie. Deze locatie wordt op dit moment nog verbouwd. Voorlopig blijven in de opvanglocatie Zonnehof ook nog Oekraïners, totdat een derde opvanglocatie is gevonden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.