Zeven Georgiërs op het Sovjet Ereveld geïdentificeerd: ‘Tranen schieten in mijn ogen’

Links kleinzoon Gia Beroeasjvili, rechts opa Ilja Beroeasjvili
Links kleinzoon Gia Beroeasjvili, rechts opa Ilja Beroeasjvili © Stichting Sovjet Ereveld
Leusden - Zeven Georgiërs die na de Tweede Wereldoorlog werden begraven als 'onbekende Sovjetsoldaat 'op het Sovjet Ereveld in Leusden zijn geïdentificeerd, schrijft RTV Utrecht. De stoffelijke resten zijn opgegraven, daarna gaf dna-onderzoek duidelijkheid over hun identiteit. Familieleden van de omgekomen soldaten bezoeken de graven maandag, meldt Stichting Sovjet Ereveld.
Gia Beroeasjvili uit Georgië bezoekt volgende week het graf van zijn opa Ilja Beroeasjvili. De familie heeft bijna tachtig jaar gezocht naar het lot van de man die na de oorlog niet meer terugkeerde. "Al die jaren hebben we ons wanhopig afgevraagd wat er met hem is gebeurd", zegt Beroeasjvili. "De tranen schieten in mijn ogen als ik bedenk dat ik volgende week bij zijn graf sta en eindelijk rust kan vinden." Een andere Georgiër bezoekt maandag het graf van zijn teruggevonden oudoom Semjon Vanisjvili.
Beroeasjvili en Vanisjvi vochten in 1941 met het Rode Leger tegen de Duitsers. Ze werden krijgsgevangen genomen en naar Nederland getransporteerd als hulpkrachten voor de Duitse bezetters. In 1945 werden ze samen met dertien andere Georgiërs gefusilleerd nadat ze waren betrapt op het stelen van handgranaten voor het Nederlandse verzet. Na de oorlog zijn bijna alle Sovjetsoldaten die in Nederland sneuvelden herbegraven op het ereveld in Leusden. Vaak was hun identiteit niet bekend.
Onderzoeker Remco Reiding op het Sovjet Ereveld.
Onderzoeker Remco Reiding op het Sovjet Ereveld. © Jeroen Hendriks / Stichting Sovjet Ereveld

Dna afstaan

Remco Reiding, onderzoeker van de Stichting Sovjet Ereveld, had na jarenlang onderzoek wel een vermoeden wie tot de groep gefusilleerden behoorden. Hij overtuigde de nabestaanden in Georgië om dna af te staan, zegt hij. De Bergings- en Identificatiedienst van de Landmacht groef de stoffelijke resten op. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht deze vervolgens.
Nadat de Georgiërs maandag de graven van hun familie bezoeken reizen ze tot zaterdag door Nederland. Volgens Reiding bezoeken ze onder andere de erebegraafplaats van ruim 560 omgekomen Georgiërs op Texel. Beroeasjvili bezoekt ook een aantal scholen om zijn verhaal te vertellen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.