Het mocht niet en toch gingen er supermarkten open op eerste paasdag

© 365press
Amersfoort - Twee supermarkten in Amersfoort hebben afgelopen zondag de deuren geopend voor klanten terwijl dit niet is toegestaan. De winkeltijdenverordening schrijft voor dat op bepaalde feestdagen, waaronder eerste paasdag, alle winkels gesloten dienen te blijven.
Supermarkt PLUS aan de Arnhemseweg was een van de winkels die eerste paasdag extra geld dacht te kunnen verdienen. Zonder toestemming ging de supermarkt open. Dat zorgde al snel voor zoveel drukte dat de deuren korte tijd later weer dicht gingen.
Niet alleen de PLUS ging open, ook supermarkt Aldi, bakkerij Kismet en de Hisar Bakkerij aan het Neptunusplein lieten klanten binnen. Volgens een gemeentewoordvoerder vielen de bakkers mogelijk onder de Ramadanregeling, waardoor ze twee uur voor zonsopgang en twee uur voor zonsondergang open mogen zijn. De AH To Go en de Kiosk op het station waren ook open maar vallen volgens de gemeente onder het vrijstellingenbesluit van de winkeltijdenwet, omdat dit winkels zijn op het station.
(Artikel gaat verder onder de afbeelding)
Hisar Bakkerij aan het Neptunesplein
Hisar Bakkerij aan het Neptunesplein © 365press

Discussie over verruiming

In Amersfoort is het zo geregeld dat eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag de winkeldeuren gesloten moeten blijven. Over verruiming van die regeling wordt wel gediscussieerd maar een besluit is nog niet genomen. Er zijn winkeliers die graag alle dagen per jaar open willen, maar er zijn er ook die juist hechten aan bepaalde rustdagen. Ook de politiek blijkt verdeeld over het onderwerp.
Of er consequenties volgen voor de illegale openstelling van de PLUS en Aldi supermarkt is nog onduidelijk. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de balans nog moeten worden opgemaakt wat betreft handhaving. "We hebben nog geen volledig beeld terug kunnen krijgen van de coördinatoren en handhavers. Maar voorgaande feestdagen is er wel gehandhaafd. Onder andere door handhavers die winkels toen mededeelden dat zij de deuren moeten sluiten, anders riskeerden zij een last onder dwangsom."
De volgende verplichte sluitingsdag van de winkels is eerste pinksterdag.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.