Politie Amersfoort bezorgd over toename en ernst van verward gedrag

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Kinderen rennen afgelopen zondag gillend weg voor een man die schreeuwend en druk gebarend over straat loopt. Even daarvoor grijpt hij een meisje in haar nek en loopt agressief op een aantal andere kinderen af vlakbij het Eemplein. Zij speelden tot dat moment nog zorgeloos op het Caspar van Wittelplantsoen. De man loopt daarna door richting het Eemplein en bedreigt vervolgens een aantal volwassenen met messen die hij op zak heeft. Het is een van de voorvallen in korte tijd waarbij een persoon met verward gedrag een serieuze bedreiging vormt voor de omgeving.
Vorige maand werd een man in de binnenstad van Amersfoort gearresteerd. Hij vertoonde eveneens verward gedrag. Volgens de politie zou hij bezig zijn geweest met het maken van explosieven.
Een arrestatieteam gaat naar binnen in horecagelegenheid Dikke Dirck aan de Groenmarkt. De verdachte zat overigens niet in die horecazaak.
Een arrestatieteam gaat naar binnen in horecagelegenheid Dikke Dirck aan de Groenmarkt. De verdachte zat overigens niet in die horecazaak. © 365press
Ook op andere plekken in de stad lopen regelmatig mensen rond die afwijkend en onvoorspelbaar gedrag vertonen. Vaak in en om de binnenstad. Wat er vervolgens met deze mensen gebeurt blijft in de meeste gevallen onduidelijk.

Grote zorgen

Een woordvoerder van de politie in Amersfoort geeft aan dat er grote zorgen zijn om mensen die dreigen af te glijden en van wie het gedrag veel impact heeft op de omgeving. De indruk is dat niet alleen het aantal, maar ook de ernst van de incidenten toeneemt. Ondertussen zijn de wachtlijsten bij de geestelijke gezondheidszorg enorm. Bij overlastregistraties gaat het soms om bekenden, maar ook om nieuwe incidenten.
Een van de mannen die afgelopen weekend agressief werd benaderd door de verwarde man vertelt dat hij naar alcohol rook. Hij beschrijft het terwijl naast hem op straat de twee messen liggen die de man bij zich droeg. Het meisje dat door de man in kwestie werd aangeraakt staat te huilen in de armen van haar ouders.

Waanbeelden

Waarom mensen afwijkend gedrag vertonen kan heel verschillend zijn. Het kan gaan om iemand die overmatig alcohol of drugs gebruikt en waanbeelden krijgt of buiten zichzelf treedt. Dat kan zich uiten op een manier waarop iemand in zichzelf praat of juist grove teksten uitkraamt op straat. Ook zijn er mensen die de grip op hun leven verliezen door dakloosheid, verlies van een baan of relatie.
In meer onschuldige gevallen gaat het om ouderen die door dementie niet meer weten waar hun huis is en last hebben van decorumverlies (lopen op blote voeten of broek die is afgezakt).
Volgens de meest recente cijfers van de politie Amersfoort waren er in de maand januari van dit jaar 445 meldingen voor overlast en werd er 164 keer melding gedaan vanwege een verward persoon. Daar zijn de 96 meldingen voor overlast door daklozen en gebruikers van alcohol en drugs nog niet in meegenomen.

Skaeve Huse

Klip-en-klare antwoorden om de problemen rond verwarde personen op te lossen zijn er niet. Wel wordt er door de gemeente gewerkt aan een plan om Skaeve Huse te realiseren op een terrein in Vathorst. Dit zijn woningen bedoelt voor mensen die - kort geformuleerd - niet functioneren in de maatschappij. In eerste instantie bieden de woningen ruimte aan acht tot 1ien personen. Niet alle omwonenden van de beoogde plek in Vathorst zijn overigens enthousiast over de plannen.
Als je te maken krijgt met een verward persoon en als de veiligheid van de persoon in kwestie of de veiligheid van de omgeving in het geding is: bel 112. Wanneer het niet om een spoedgeval gaat, maar de situatie wel zorgelijk lijkt dan kan er gebeld worden met 0900-8844.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.