Aantal sociale huurwoningen in de Keistad groeit met slechts twintig per jaar

Aan de Bachweg in Amersfoort ontwikkelde de Alliantie deze nieuwe huurappartementen
Aan de Bachweg in Amersfoort ontwikkelde de Alliantie deze nieuwe huurappartementen © Nieuwsplein33
Amersfoort - Het aantal sociale huurwoningen in Amersfoort is in de afgelopen tien jaar toegenomen met 207. Dat blijkt uit onderzoek van De Stadsbron. Dat betekent dat er gemiddeld ongeveer twintig sociale huurwoningen per jaar bij kwamen.
De vrijwel te verwaarlozen groei van het aantal sociale huurwoningen contrasteert met die van het aantal woningen als geheel. Dat groeide in Amersfoort in dezelfde tien jaar van afgerond 63.000 naar 70.000. Deze aanzienlijke toename kwam bijna geheel voor rekening van de koopsector en de duurdere huurwoningen.
Onderzoeker Stan Iking constateert verders dat het aantal Amersfoortse ‘corporatiewoningen’ - in de praktijk sociale huurwoningen die door een corporatie worden beheerd - is gedaald van vier op de tien in het jaar 2000 naar drie op de tien in 2022. Huurwoningen werden afgebroken of verkocht. Ze verdwenen daarmee van de betaalbare huurmarkt.
Ook valt op dat de huurwoningen zich nog altijd vooral bevinden in wijken als het Soesterkwartier en Liendert. Ze ontbreken vrijwel in het duurdere Bergkwartier. Dat was zo van oudsher en dat lijkt het stadsbestuur zo te willen houden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.