Beoogd wethouder Lokaal Belangrijk is elders al raadslid én Statenlid

© Fotobewerking Nieuwsplein33
Leusden - De nieuwe wethouders in Leusden zijn Marleen Treep uit Woudenberg en Jan Kramer uit Zuid-Scharwoude. Dat meldt de Leusder Krant. Opmerkelijk genoeg bekleedt Kramer op dit moment al twee verschillende gekozen functies als volksvertegenwoordiger. Hij is raadslid voor een lokale partij in de gemeente Dijk en Waard én Statenlid in de provincie Noord-Holland voor de BoerBurgerBeweging (BBB).
Jan Kramer woont in Zuid-Scharwoude (in de buurt van Alkmaar) en is directeur bij financieel adviesbureau Kramer & Co. Als hij daadwerkelijk wordt beëdigd als wethouder voor Lokaal Belangrijk in Leusden dan zal hij moeten stoppen als raadslid voor de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP).
Volgens de wet mag de functie Statenlid wel gecombineerd worden met die van een wethouder. Maar Kramer geeft zelf aan ook daarmee te stoppen. Het zou in korte tijd trouwens de vierde partij zijn waar Kramer zich aan verbindt. In 2021 was hij nog actief voor het CDA.
Marleen Treep woont in Woudenberg en was daar van 2018 tot 2022 wethouder namens de ChristenUnie. Tot haar portefeuille behoorden sociaal domein, wonen, duurzaamheid en programma dienstverlening. Zij wordt voorgedragen namens Sociaal Leusden. Dat is de nieuwe fractie onder leiding van Guus van Ginkel die de SP verliet maar zijn zetel hield en zich inhoudelijk zegt te laten inspireren door het Leusdense SP programma.

Van wanten weten

In een brief aan de gemeenteraad laten de fractievoorzitters van de coalitiepartijen (Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden) weten twee kandidaat-wethouders te hebben gevonden die bestuurlijk van wanten weten.
De fractievoorzitters verwachten van het nieuwe college dan ook dat het ‘snel aan de slag gaat’ met het herstellen van relaties door aanwezig te zijn en te luisteren én een inhaalslag te maken. ,,Daarvoor zijn in de resterende periode vier wethouders nodig. Een team van vier wethouders is kostbaar, maar nog drie jaar verliezen is duurder.’’De kosten van een vierde wethouder worden geraamd op een slordige 120.000,= euro. 
De twee andere wethouders zijn Alexandra Kolkman (Lokaal Belangrijk) en Wim Vos (CDA). De oppositie staat uitermate kritisch tegenover vier wethouders en vindt het aantal van drie meer dan voldoende.
Meer over dit onderwerp is te vinden bij de Leusder Krant.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.