Amersfoortse opvang van vluchtelingen stemt staatssecretaris positief

Staatssecretaris in gesprek met medewerkers van AZC vanuit de gemeente
Staatssecretaris in gesprek met medewerkers van AZC vanuit de gemeente © RTV Utrecht
Amersfoort - Een Turks gezin dat in de noodlocatie van het AZC in Amersfoort woont heeft speciaal voor het bezoek van staatssecretaris Van den Burg woensdagmiddag een aantal Turkse specialiteiten klaargemaakt. “Als bedankje voor de goede opvang”, legt de vader van het gezin uit.” 
Asiel- en crisisopvang: het zijn vraagstukken waar gemeenten landelijk hun hoofd over breken. In Amersfoort ziet Van der Burg ook lichtpunten in het vraagstuk, meldt RTV Utrecht. In korte tijd zijn op meerdere plekken opvanglocaties geregeld.  
“We moeten er niet alleen zijn als het niet goed gaat, maar ook de goede voorbeelden laten zien,” zegt hij in het AZC aan de Barchman Wuytierslaan. Op die gezinslocatie worden al elf jaar asielzoekers opgevangen. Vorig jaar is er een noodopvang naast gebouwd, voor nog eens driehonderd mensen.  
Niet alleen werd er woensdag gesproken over wat er nu goed gaat, maar ook over de toekomstplannen van de gemeente en het COA om structureel goede opvang te kunnen blijven bieden. Daarvoor zou de huidige gezinslocatie het liefst verhuizen.  

Structurele oplossingen

Die locatie 2.0 zou veiliger moeten zijn voor kinderen. Ook zou er ruimte moeten komen voor een school op het terrein. Het huidige gebouw zou dan gebruikt kunnen worden voor een regiobreed AZC, waar plek is voor kansrijke asielzoekers. De staatssecretaris is onder de indruk van de plannen en de manier waarop de gemeente ook kijkt naar structurele oplossingen. 
Het is niet de enige opvang die de gemeente goed heeft geregeld. Amersfoort is één van de gemeenten die landelijk het goede voorbeeld geeft op meer gebieden. Net als de gemeente Utrecht heeft Amersfoort vorig jaar een paar weken lang statushouders voorrang gegeven op sociale huurwoningen. In datzelfde jaar regelde de gemeente een tijdelijk asielzoekerscentrum en twee opvanglocaties en opende een kerk haar deuren voor asielzoekers uit Ter Apel.  
Was het dan alleen maar lofzang? Nee. Problemen over financiering, maar ook het gebrek aan een toekomstvisie vanuit de landelijke politiek kwamen ter sprake. De staatssecretaris belooft de genoemde punten mee te nemen naar Den Haag.
Cameraman Ewerdt Heideman maakte i.c.m. Smulders AV een videoverslag van het bezoek. Dat is hier te bekijken.

Het volledige artikel is de lezen op de website van RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.