Amersfoort beeft voor nog hogere schadeclaim van Vahstal

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Amersfoort - De gemeenteraad van Amersfoort gaat de eerstkomende jaren geen raadsonderzoek instellen naar de afhandeling van de schadeclaim van projectontwikkelaar Vahstal. De meeste raadsfracties willen eerst alle juridische procedures en beroepstermijnen afwachten. Dat kan nog vele jaren duren.  
Die fracties zijn doodsbenauwd dat feiten of documenten op tafel kunnen komen waarmee Vahstal een nog grotere schadevergoeding kan eisen. De gemeente is weliswaar opgehouden met juridisch procederen, maar wat Vahstal zou kunnen doen met nieuw ‘bewijsmateriaal’ vormt voor de meeste raadsfracties kennelijk een onoverkomelijke dreiging.

Enkele miljoenen

Naar verluidt eist de projectontwikkelaar enkele tientallen miljoenen omdat hem destijds aantrekkelijke bouwopdrachten en projecten door de neus zijn geboord. De gemeente erkent dat weliswaar enigszins en houdt rekening met een schadepost van enkele miljoenen.   
Binnenkort wordt in de zogeheten schadestaatprocedure voor het eerst een bindende uitspraak verwacht over de hóógte van de te verwachten schadeclaim. Daarvoor wordt wel alvast op het raadhuis een financiële voorziening ingeboekt, zo wordt verwacht bij de presentatie van de jaarcijfers over boekjaar 2022. 

'Nog even geduld'

De uiteindelijke juridische afhandeling van de schadeprocedure kan nog jaren in beslag nemen, maar dat staat los van het feit dat de gemeente in gebreke is gebleven, zei fractievoorzitter Menno Fousert (Amersfoort2014) bij het indienen van een motie om zo’n raadsenquête in te stellen. Dat is weliswaar een zwaar middel, maar de gemeenteraad heeft volgens de motie-indieners de plicht te voorkomen dat het in de toekomst op het stadhuis nog eens zo mis kan gaan.  
Namens het college van burgemeester en wethouders vroeg wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) ‘nog even geduld’. De kwestie speelt immers pas dertig jaar, zo werd achteraf gemompeld. Stegeman zegde toe dat na afloop alles in de openbaarheid zou komen.
Waarna D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, VVD en PvdA de rijen gesloten hielden: er komt geen raadsenquête naar de manier waarop hun partijgenoten en voorgangers tot nu toe wisten te voorkomen dat ze er in het openbaar verantwoording over zouden moeten afleggen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.