Ruim een miljoen euro voor defecte verwarming theater De Lieve Vrouw

© Pixabay
Amersfoort - De gemeenteraad van Amersfoort heeft dinsdagavond, bij wijze van hamerstuk, ingestemd met een krediet van nog eens drie ton voor een aanpassing van de klimaatinstallatie in Theater De Lieve Vrouw. Daarmee komen de reparatie van de haperende verwarming en de benodigde verbouwingswerkzaamheden op ruim 1,1, miljoen euro.
De nieuwe investering volgt een maand nadat de gemeenteraad heeft besloten om de grote en kleine podia en theatergebouwen in Amersfoort onder te brengen in één stichting. Mogelijk zelfs in één theatergebouw. Die cultuurplannen worden de komende jaren uitgewerkt. Het gebouw van het Lieve Vrouwe Theater, eigendom van de gemeente, wordt dan volgens planning over een jaar of zeven, acht gesloten en mogelijk gesloopt.
Er waren jarenlang klachten over het storende lawaai dat de huidige installatie tijdens voorstellingen en optredens maakt en bovendien is het er vaak veel te warm. De klachten van personeel en klanten bleken na onderzoek terecht te zijn. Onderzoek wees uit dat het alleen verholpen zou kunnen worden met een zeer ingrijpende ingreep, inclusief het plaatsen van een nieuwe installatie. Daarvoor zou ook een interne verbouwing nodig zijn.

Vakantieperiode

Voor dat soort voorzieningen is de eigenaar van het gebouw, de gemeente, verantwoordelijk. De huurders (het theater) konden aantonen dat hun exploitatie nadelig werd beïnvloed door die mankementen. Daarom trok het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vorig jaar een krediet van 750.000 euro uit voor die reparatieplannen.
Daarmee zijn ambtelijke diensten de afgelopen maanden op zoek gegaan naar aannemers en installateurs die het werk voor dat bedrag zouden kunnen uitvoeren. Bovendien kan die klus alleen in de rustige zomermaanden uitgevoerd worden, tijdens de vakantieperiode van het theaterseizoen. Dat zoeken heeft tot nog toe geen resultaat opgeleverd. Er blijkt minstens drie ton extra nodig te zijn.

Haastklus

Inmiddels heeft het theater de plannen voor najaar en wintermaanden gepresenteerd, en had twee maanden zomerreces (voor de verbouwing) al ingepland. De gemeente heeft nog onderzocht of die drie ton ergens anders bezuinigd zou kunnen worden, maar dat had overal te grote en ingrijpende gevolgen.
Daarom vroeg wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) de gemeenteraad om drie ton extra. Maar vanwege de haastklus heeft de gemeente het werk al aan een aannemer gegund en zijn de meeste contracten al getekend. Daarmee plaatste het college de gemeenteraad dinsdagavond voor een dilemma. Toch maar een miljoen investeren in de reparatie van een theatergebouw dat we over een jaar of acht gaan sluiten, of nu al de stekker uit het theater trekken. De keuze was eigenlijk al gemaakt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.