Amersfoort wijst Palestinaweg Oost aan als meest geschikte locatie voor Skaeve Huse

Een Skaeve Huse
Een Skaeve Huse © Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Het stadsbestuur heeft besloten dat de locatie Palestinaweg Oost 3-5 (zuidelijke kant van de weg) in Vathorst de meest geschikte locatie is voor Skaeve Huse. Dat meldt de gemeente in een persbericht. Alle ontvangen input vanuit de wijk en van andere belanghebbenden wordt verwerkt in de uitvoering.
De gemeente wil graag inzetten op de uit Denemarken overgewaaide woonvorm. De mensen die in de, vrij vertaalde, 'rare huisjes' terechtkomen, kampen vaak met verslaving, een psychische aandoening of een licht verstandelijke beperking. In Amersfoort bestaat de doelgroep uit zo'n 20 tot 25 mensen; de locatie die Amersfoort op het oog heeft biedt plek aan zo'n acht tot tien mensen.

Op meerdere plekken in Nederland, waaronder Utrecht, wonen mensen in een Skaeve Huse. Dit is een bijzondere woonvorm waar mensen begeleid wonen in een rustige omgeving op enige afstand van een woonwijk. Begeleiding en zorg is voor bewoners verplicht. Het doel van de woonvorm is om de kwaliteit van leven voor bewoners te verbeteren en om de rust in de samenleving terug te brengen. Omwonenden moeten zo prettig kunnen blijven wonen.

Het plan stuitte op weerstand van honderden bezorgde omwonenden. Amersfoort moest bovendien ook door het stof toen bleek dat het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders te laat betrokken raakte bij de plannen voor de realisering van de Skaeve Huse op de grens met Nijkerk.

Eisen

Een plek voor Skaeve Huse moet voldoen aan een aantal eisen. De locatie moet bijvoorbeeld op enige afstand liggen van een woonwijk, mag geen industrie- of bedrijventerrein zijn en moet afgeschermd kunnen. Daarnaast mogen politie en brandweer geen bezwaar zien. Uit een verkenning kwam dat een perceel aan Palestinaweg Oost volgens die eisen de meest passende locatie is in de gemeente Amersfoort. Omwonenden zagen daarbij liever een Skaeve Huse op het zuidelijke deel van dit perceel, dan noordelijk. De gemeente geeft gehoor aan deze wens.
Samen met inwoners en organisaties gaat de gemeente, met Omnia Wonen en de zorgaanbieders, vanaf nu aan de slag om de voorwaarden waar het plan aan moet voldoen uit te werken. Dit geeft richting aan hoe Skaeve Huse het beste ingepast kunnen worden in de omgeving en waar verder rekening mee te houden. Hierin worden de ontvangen tips, zorgen en vragen vanuit inwoners van Vathorst en andere belanghebbenden waar mogelijk verwerkt.
Het duurt nog wel even voordat een en ander gerealiseerd is. Als alles volgens planning verloopt dan start de bouw van de Skaeve Huse rond het eerste kwartaal 2025.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.