Steeds meer kantoren aan de Stadsring omgebouwd tot appartementen

Een voormalig kantoorpand aan de Stadsring wordt omgekat tot appartementencomplex.
Een voormalig kantoorpand aan de Stadsring wordt omgekat tot appartementencomplex. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het ombouwen van een voormalig kantoorgebouw aan de Stadsring tot appartementencomplex. Het wordt gestript tot alleen een karkas overblijft. Vlak ernaast kreeg eerder een kantoor al een vergelijkbare metamorfose. Het omkatten van kantoren zoals dat heet is een antwoord op de wooncrisis.
De gebouwen droegen in de loop der jaren koningsgezinde namen waaronder Prins Willem en Willemshave. Ze werden gebouwd in 1987-’89, kort na de oplevering van het woonwijkje op het voormalige Blekerseiland, er pal achter. De kantorenstrip fungeert sinds 35 jaar als een geluidswal tegen het lawaai van de Stadsring voor de 85 rijtjeshuizen.
(Artikel gaat door onder de afbeelding)
Het voormalig kantoorpand wordt gestript tot alleen het karkas overblijft.
Het voormalig kantoorpand wordt gestript tot alleen het karkas overblijft. © Nieuwsplein33
Vanuit de gemeenteraad zijn geen bezwaren te horen tegen het omkatten van de kantoren omdat de woningnood om creatieve oplossingen vraagt. Grote interesse in de kantoorfunctie was er al geruime tijd niet. Al in de jaren 90 leken delen ervan lastig verhuurbaar. Ruiten werden ingegooid en muren werden beklad met graffiti.

Vlot verkocht

Volgens vastgoedontwikkelaar Bakkers-Hommen komen er tientallen appartementen, maar de begane grond moet voor bedrijfsdoeleinden behouden blijven. Daarin kunnen kantoren of winkels worden gevestigd. Dat kan overigens wel even duren, zoals bleek aan de Stadsring 181. De woonruimte erboven was vlot verkocht. Direct na de oplevering trokken de bewoners erin. De kantoorruimte op de begane grond staat nog leeg.
(Artikel gaat door onder de afbeelding)
Eemside aan de Hogeweg werd eerder verbouwd van kantoor tot woontoren.
Eemside aan de Hogeweg werd eerder verbouwd van kantoor tot woontoren. © Nieuwsplein33
Er zijn ook al appartementen gekomen aan de kantoren meer oostwaarts aan de Stadsring. Een bekend voorbeeld is Eemside, op de hoek van de Stadsring/Hogeweg en de Flierbeeksingel. Een kantoortoren waar lange tijd alleen een sportschool was gevestigd, als leegstandsbeheerder. Nu zijn er meer dan honderd woningen te vinden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.