Wandelen door het ooit wereldberoemde Kattenbroek

Trudy de Mooy boven een maquette van Kattenbroek.
Trudy de Mooy boven een maquette van Kattenbroek. © Nieuwsplein33
Amersfoort - Kattenbroek, de Amersfoortse wijk die een ereplaats kreeg in Madurodam. Het werd zelfs wereldberoemd onder architectuurliefhebbers. Zo liet de Chinese stad Shanghai de wijk nabouwen. Voor liefhebbers van bijzondere bouwstijlen is er nu een wandelgids van Trudy de Mooy met twee routes door Kattenbroek.
De opzet en architectuur van Kattenbroek neemt een bijzondere plaats in binnen Amersfoort. De wijk ontstond begin jaren negentig. Het was voor het eerst in Nederland en misschien ook in Europa en daarbuiten dat zo’n grote stadswijk van 4650 woningen werd aangepakt zoals in Kattenbroek.
(Tekst gaat door onder de foto).
Uitzicht op Kattenbroek vanaf de vijver van Emiclaer.
Uitzicht op Kattenbroek vanaf de vijver van Emiclaer. © Nieuwsplein33
Ashok Bhalotra was een uit India afkomstige architect en stedenbouwkundige die het plan voor Kattenbroek bedacht. De vorig jaar overleden Bhalotra dacht in metaforen zoals: wonen aan een Kreek, of de Laan der Hoven, of wonen in een Verborgen Zone, aan een Ring, aan het Masker. Zijn dromen leidden tot een compleet andere manier van denken over stedenbouw, een heel andere aanpak en een bijzondere architectuur. Fons Asselbergs was de wethouder die alles bestuurlijk mogelijk maakte.
(Tekst gaat door onder de foto).
Kenmerkend voor Kattenbroek is de grote variatie in kleur en vorm van de woningen.
Kenmerkend voor Kattenbroek is de grote variatie in kleur en vorm van de woningen. © Nieuwsplein33
De naam van de wijk verwijst naar de even buiten de wijk gelegen Boerderij Kattenbroek. Reizen en thuiszijn vormen het belangrijkste thema van Kattenbroek. Dit hoofdthema is uitgewerkt in de stedenbouwkundige onderdelen. Heel bekende ontwerpen zijn De Ruïne-woningen en het Castellum/de Kubus en de Leliewoningen.
(Tekst gaat door onder de foto).
De ruïnewoningen
De ruïnewoningen © Nieuwsplein33
Schrijfster Trudy de Mooy heeft twee wandelroutes uitgewerkt in de 'Wandelgids Kattenbroek een wereldberoemde wijk - gebouwd op dromen'. Het boekje wordt uitgegeven door de Stichting Flehite Publicaties, die is gelieerd aan de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF). Vanavond reikt zij de gids uit aan Fons Asselberg, oud-wethouder ruimtelijke ordening. De feestelijkheden vinden plaats in Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort. Aanvang 20.00 (inloop vanaf 19.30).
Videojournalist Rob Lampe maakte de volgende bijdrage over dit onderwerp:
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.