Uitstootvrij bevoorraden komt eraan maar ondernemers hebben andere zorgen

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Tijdens een conferentie over schone uitstoot gisteren werd duidelijk dat bevoorrading in de stad anders moet, maar dat ondernemers nog maar weinig voorbereidingstijd hebben. Amersfoort voert op termijn zones in waar ondernemers zonder uitstoot van CO2 moeten bevoorraden. Vooralsnog zijn de plannen gericht op de historische binnenstad, maar mogelijk wordt dit gebied in de toekomst verder uitgebreid.
Dat de betrokkenheid onder leveranciers en ondernemers in Amersfoort groot is blijkt wel uit de opkomst en de vele vragen die tijdens de conferentie klinken. De gemeente wil in 2025 een schonere, groene en daarmee aantrekkelijkere binnenstad. Hiervoor worden zero emissie zones in het leven geroepen waar strikte regels gelden voor bestel- en vrachtauto’s. Toch is er ook nog een hoop onduidelijkheid over de concrete uitvoering van de plannen.

Andere uitdagingen

Dat een ‘one size fits all’-benadering op logistiek gebied voor ondernemers niet werkt, wordt snel duidelijk. Zo heeft een supermarkt logistiek gezien hele andere uitdagingen dan een bloemist of restaurant. Ook is het voor grote bedrijven financieel gezien een minder grote hap in het budget om op elektrisch rijden over te gaan dan voor kleine ondernemingen.
Walther Ploos van Amstel is professor logistiek en schets het brede plaatje voor wat betreft toekomstige stadslogistiek. Hij onderstreept dat de transportsector de enige is waarbij CO2-uistoot de afgelopen twintig jaar is verdubbeld. Niet verrassend dus dat deze sector totaal anders moet worden ingericht. Er zal door ondernemers nog beter moeten worden gekeken welk voertuig en vooral welke aandrijving het beste aansluit op de betreffende bedrijfsactiviteiten.
Daarbij wijst de professor op de winst die te behalen is met de manier waarop een voertuig wordt gebruikt. Zowel laden als rijden kan bij elektrisch voertuigen slim worden gedaan. “Een goede chauffeur kan in een elektrisch voertuig drie keer minder stroom verbruiken dan een slechte chauffeur”, aldus Ploos van Amstel. "Daar is nog enorm veel winst te behalen.”

Klinkklare antwoorden

Een ondernemer uit het publiek merkt op dat zijn hybride bestelwagen vanaf 2025 niet wordt toegestaan en vraagt zich af waarom de gemeente hier niet flexibeler in is. Weer een andere ondernemer - die bestelwagens verhuurt - geeft aan dat als wanneer hij zich voor elektrisch rijden aanmeldt bij het stroomnet hij pas in 2028 toegang heeft. Ook willen meerdere ondernemers weten waar de precieze grens ligt voor de zones in de binnenstad. Dat is volgens de gemeente nog niet vastgesteld. Een greep uit de vele vragen vanuit ondernemers in de stad waar de gemeente nog geen klinkklare antwoorden op heeft.
Ook is bijvoorbeeld nog onduidelijk wat er met de ambulante handel moet gebeuren, zoals marktwagens die ieder weekend af en aan rijden op De Hof en het Lieve Vrouwekerkhof. De aanwezige wethouder Tyas Bijholt benadrukt dat het een kwestie is van samenwerking. "We moeten het uiteindelijk echt samen doen".

Andere zorgen

Maikel Gijzen is als centrummanager van de binnenstad aanwezig. Hij is blij met de informatie die tijdens de bijeenkomst is gedeeld. "Tot nu toe miste ik die informatie. Bijvoorbeeld over wat gaat er precies gaat veranderen en hoe dat eruit komt te zien." Gijzen is eveneens verrast over de grote opkomst. Toch vermoedt hij dat het onderwerp bij de meeste ondernemers uit de binnenstad nog niet zo erg speelt. "Veel ondernemers hebben hele andere zorgen. De kosten zijn enorm gestegen dus velen zijn simpelweg bezig om hun hoofd boven water te houden. Dit thema nog een ver-van-hun-bed-show."
Een van de nieuwe initiatieven om de binnenstad emissievrij te bevoorraden is Jimmy Loves Food. Het bedrijfje heeft elektrische bezorgfietsen met een enorme laadbak van 4 kubieke meter. Een soort boedelbak in de vorm van een fiets. De fiets is te bewonderen tijdens de conferentie. Er worden veel kort ritten in de binnenstad mee gemaakt. Al houdt de accu het vaak niet langer vol dan drie ritten. Dat is het grote nadeel van accu's, in het algemeen.

Actie

Gijzen is het eens met het feit dat er nu actie moet komen. Al wijst hij er ook op dat het echt gaat om maatwerk. "Gelukkig heeft de gemeente benadrukt dat de veranderingen niet mogen leiden tot noodgedwongen faillissementen."
De gemeente heeft een logistiek makelaar aangesteld die de komende tijd het gesprek aangaat met ondernemers om hen te helpen met het maken van de juiste keuzes in het transitieproces.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.