Kosten groenonderhoud stijgen flink ondanks klachten over uitvoering

© RTV Utrecht
Leusden - Ondanks veel klachten over de uitvoering van het groenonderhoud in Leusden gaat de gemeente met ingang van deze maand 4,5 ton per jaar meer betalen aan de aannemer. Dat schrijft de Leusder Krant. Hiermee moet worden voorkomen dat het groenbedrijf het bijltje erbij neergooit.
De gemeente is door de kostenstijging veertig procent duurder uit dan toen het nieuwe contract 1 april vorig jaar inging. Florijn uit Woudenberg zou het groenonderhoud voor een bedrag van 1,1 miljoen per jaar gaan doen, was de afspraak. Volgens de aannemer werd hij het afgelopen jaar verrast door grote kostenstijgingen die onder meer te maken hebben met de stijging van brandstofprijzen en die van de loonkosten. Dat heeft deels te maken met de effecten van de oorlog in Oekraïne.

Moeizame relatie

De aannemer zei eerder in een brief het contract per 1 april 2023 aan de gemeente terug te willen geven, omdat het bedrijf financieel dreigde te bezwijken onder de sterk gestegen lasten. Een ander bedrijf vinden is niet zo makkelijk. Tegelijkertijd heeft Leusden een moeizame relatie met Florijn. Het bedrijf ontving een een officiële ingebrekestelling van de gemeente omdat er veel klachten binnenkwamen over de uitvoering van het onderhoud.
Onderdeel van de kritiek was dat bomen en struiken met zware machines werden gesnoeid. Dat maakte het aanzien in de wijk er niet mooier op. Ook de manier waarop er werd opgeruimd schoot bij mensen in het verkeerde keelgat. Het werken met bladblazers zou er toe leiden dat vuil tegen auto’s en gevels van woningen wordt geblazen.
Opvallend genoeg wordt aan die situatie in het besluit van het college van burgemeester en wethouders over de toekenning van het extra geld nauwelijks een woord vuilgemaakt. Wel schrijft de gemeentebestuur dat de opdrachtgever de komende twee maanden de mogelijkheid heeft om te laten zien dat hij in staat is de gevraagde kwaliteit te leveren.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.