Na miljoenenwinst in Vathorst dreigen nu de magere jaren

Het nieuwbouwproject Podium in Vathorst.
Het nieuwbouwproject Podium in Vathorst. © woneninpodium.nl
Amersfoort - De woningbouw in Vathorst heeft vorig jaar nog enkele miljoenen winst opgeleverd maar de verwachting voor de komende jaren ziet er zorgelijker uit. De stijgende hypotheekrente heeft geleid tot een omslag in de woningmarkt, vooral bij duurdere woningen, blijkt uit een jaaroverzicht van het Ontwikkelbedrijf Vathorst (OBV).
De Vathorst-combinatie van gemeente Amersfoort, de Alliantie en vier bouwmaatschappijen (AM, BPD, Dura vermeer en Heijmans) zegt dat de verkoop van zowel bouwkavels als nieuwbouwwoningen stroef verloopt. ‘De periode dat woningen vrijwel direct verkocht zijn nadat ze op de markt worden gebracht, ligt achter ons’. De verkoop van ‘de laatste’ bouwkavel is inmiddels met minstens een jaar uitgesteld. Er is nog sprake van zo’n 600 te verkopen kavels. Bovendien zorgen twee bezwaarprocedures voor vertraging.

Bovenduist

Verder leidt het uitblijven van stikstofvergunningen ertoe dat bestemmingsplan De Velden nog niet volledig kan doorgaan. Wat dit betekent voor het opstarten van nieuwbouwwijk Bovenduist is nog niet duidelijk. Onlangs bereikte Amersfoort overeenstemming  met buurgemeente Bunschoten over de aanleg van een (auto-)ontsluitingsweg via buurtschap Zevenhuizen naar de A1. Ook heeft Amersfoort met minister Hugo de Jonge afspraken gemaakt over méér en snellere woningbouw.
Daarentegen zei de gemeente onlangs dat ze hun gemiddelde jaarlijkse bouwproductie van 1000 woningen per jaar niet zullen gaan halen.Een raadsinformatiebrief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad gaat vooral in op de financiële situatie van Vathorst. B&W zeggen dat de grondexploitatie ‘een neutraal beeld’ laat zien, dat er sprake is van ‘gestage voortgang in de verkoop van bouwrijpe kavels’ en benadrukt dat OBV ‘op dit moment geen externe financiering meer nodig heeft’.
Inmiddels wordt in Vathorst een kostenstijging van vier procent inflatie ingecalculeerd, met onzekerheid over komende jaren. Daardoor wordt de financiële haalbaarheid van nog op te starten bouwkavels moeilijker. Daarbij wordt gewaarschuwd dat de bouwkosten nog steeds stijgen, terwijl de opbrengsten hooguit gelijk blijven of zelfs dalen.
Vorig jaar was er bij de OBV nog een positief financieel resultaat van 4,8 miljoen euro. Dat geld is vrijwel geheel apart gezet vanwege de sterke kostenstijgingen. Bovendien kon vorig jaar ruim tien miljoen worden afgeschreven van een lening van de aandeelhouders. Daarnaast beschikt de OBV nog over een reserve van 10,8 miljoen euro, terwijl er voor de gemeente Amersfoort nog een aankoopverplichting van ruim 4 miljoen open staat.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.