Regenboogmonument Amersfoort kan er nog dit jaar komen

Demonstranten tijdens Roze Zaterdag in 1982
Demonstranten tijdens Roze Zaterdag in 1982 © Frans van Loenen / Archief Eemland
Amersfoort - De stad krijgt vrijwel zeker een ‘regenboogmonument’, een eerbetoon aan de generatie die heeft gevochten voor de rechten van LHBTI'ers. Dat schrijft De Stad Amersfoort. Het streefbedrag van 10.000 euro is via crowdfunding bijna compleet.
Een inzameling voor het Amersfoortse gedenkteken ging op 17 mei 2019 van start. De kosten werden toen geraamd op 10.000 euro; daarvan zijn middels crowdfunding inmiddels 8.376 euro opgehaald dankzij meer dan honderd kleine en grote sponsoren. Het moet dan ook geen simpel tegeltje in de grond worden, maar iets groters en tastbaars.
Het idee ontstond toen leden van de Stichting Keiroze Amersfoort terugdachten aan de Roze Zaterdag van 1982. Dat werd een drama. Demonstrerende LHBTI'ers werden met fruit, eieren en stenen bekogeld en moesten ten slotte door de politie worden ontzet.
Een van de mogelijke locaties voor het monument is het pleintje achter de Onze Lieve Vrouwetoren. Vlakbij deze plek begonnen de onrusten in 1982. Het werd sindsdien ingericht als openbare fietsenstalling.
Het aanvankelijke plan was om in de zomer van 2022 het monument te plaatsen. Mede als gevolg van de pandemie, waarin zowat alles stillag, kwam het er niet van. Maar volgens de nieuwste raadsinformatiebrief moet het er toch echt komen in 2023.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.