Nieuw zwembad Hoogland mag niet 'te stads' worden

Amersfoort - Hoogland krijgt een nieuw zwembad, op een andere plek, maar zonder golfslagbad of hoge glijbanen. Het nieuwe zwembad wordt wel iets groter dan het oude maar mag geen regionale bezoekers trekken en mag niet ‘te stads’ worden. Dat blijkt uit nieuwe voorstellen van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
Bovendien moet er in Hoogland nog een nieuwbouwplek worden gevonden. Ook zal de gemeenteraad nog een paar miljoen euro extra bijeen moeten sprokkelen. Er is weliswaar ruim 15 miljoen beschikbaar, maar dat bedrag was bedoeld voor een grondige renovatie van het huidige zwembad.
Doodbloeden van zwemactiviteiten
Gemeentelijke berekeningen komen tot de conclusie dat een opknapbeurt de levensduur van het huidige bad met zo’n 25 jaar zou verlengen. Een nieuw zwembad gaat zo’n 40 jaar mee. Het nadeel van renovatie is dat het bad zo'n anderhalf jaar gesloten zou zijn en dat alle activiteiten van de zwem- en sportverengingen zouden ‘doodbloeden’.
Bovendien is er bij renovatie geen ruimte om het zwemwater uit te breiden van 480 naar 535 vierkante meter en is er geen plek voor een peuterbad. Daarom vindt het college dat beter gekozen kan worden voor nieuwbouw. Dat betekent dat er naar een andere plek in Hoogland uitgeweken moet worden, zonder dat dat ten koste gaat van al te veel openbaar groen. Dat hebben de coalitiepartijen al tijdens de verkiezingscampagne met elkaar afgesproken.
De gemeente zegt dat een locatie/onderzoek vier mogelijke varianten heeft opgeleverd, maar zegt nog niet welke. Waarschijnlijk moet een combinatie worden gezocht met een verschuiving of verplaatsing van gemeentelijke sportvelden. In geval van nieuwbouw moet het bestemmingsplan worden aangepast en bestaat de kans op vertragende beroepsprocedures.
Aanvankelijk budget overschreden
Een financieel nadeel van de nieuwbouwvariant is dat er in Hoogland extra bouwgrond nodig is, inclusief kosten voor bijkomende voorzieningen als ontsluiting, straatverlichting en een parkeerterrein. Dat zal ettelijke miljoenen meer gaan kosten. Bovendien zijn de prijzen van bouwmaterialen en inflatie de afgelopen twee jaar fors gestegen, waardoor het aanvankelijke budget fors wordt overschreden.
De afgelopen maanden heeft het college op verzoek van de Hooglandse klankbordgroep - die bestaat uit sporters en bewoners - nog laten onderzoeken of een extra ‘recreatieve’ uitbreiding mogelijk was. Er zijn tal van aantrekkelijke argumenten om er een bad ‘voor het hele gezin’ van te maken, inclusief wildwaterbaan, glijbanen en golfslagbad.
Maar de onderzoekers komen tot de conclusie dat er dan nòg meer ruimte nodig zou zijn. Die ruimte zou in Hoogland niet te vinden zijn. Ook zouden de kosten nog hoger oplopen. Met die combinatie zou het niet langer een lokaal Hooglands zwembad meer zijn. Voor recreatief zwembadplezier krijgt Amerena een paar extra jongeren-uurtjes, maar voor een ècht recreatiebad zal Amersfoort moeten blijven uitwijken naar omliggende gemeenten.