Oppositie bekritiseert 'mager' coalitieakkoord en komst van extra wethouder

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Leusden - De oppositie in de Leusdense gemeenteraad is niet onder de indruk van het aangepaste coalitieakkoord. Ook is er stevige kritiek geuit op de mogelijke komst van een vierde wethouder. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens een eerste bespreking van het coalitieakkoord dat woensdag werd gepresenteerd.
Slechts weinig oppositiepartijen spraken hun waardering uit voor het nieuwe coalitieakkoord. Woensdag werd duidelijk dat er een aantal aanpassingen zijn gemaakt op het akkoord dat er al was. Die aanvullingen kwamen vooral -maar niet uitsluitend- van de nieuwe coalitiegenoot Sociaal Leusden (de afsplitsing van de SP).
GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Marcel Sturkenboom: ,,Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’’. VVD-fractievoorzitter Carlos Genders sprak over 'toevoeging van ambitieloze algemeenheden’ en D66-fractievoorzitter Martijn Kraa bestempelde het eindresultaat als een 'mager akkoord'. Mark van der Kooi (ChristenUnie-SGP) was milder. Hij zei vooral blij te zijn met het voornemen van de nieuwe bestuurspartijen om meer werk te maken van burgerparticipatie.

Geen onderbouwing

De nieuwe coalitie die bestaat uit Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden wil verder dat het college van burgemeester en wethouders met een vierde wethouder wordt uitgebreid. De oppositie is daar heel kritisch over omdat er nog geen onderbouwing is en het wel een extra hap uit het gemeentelijk budget is. Maar Lokaal Belangrijk-fractievoorzitter Frank de Wit betoogde dat 'de kosten voor de samenleving een stuk hoger zijn als het gemeentebestuur onderbemensd is’.
Wethouder Patrick Kiel kondigde gisteravond zijn vertrek aan. In een persbericht zegt Kiel daar zelf over: 'Enerzijds liggen er nog tal van mooie uitdagingen. Ik heb mijn portefeuille altijd vol bezieling vervuld. Anderzijds heeft de coalitiebreuk van december vorig jaar een proces in gang gezet om na te denken wat ik na mijn wethouderschap wil doen.'
Wie de nieuwe wethouders worden is nog niet duidelijk. Gesprekken daarover zijn nog gaande.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.