In ieder geval tot eind 2023 nachttreinen tussen Amersfoort en Utrecht

© Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Ook de rest van dit jaar en komend jaar rijden er in het weekend 's nachts een paar treinen tussen Amersfoort en Utrecht. Vorige week heeft verkeerswethouder Tyas Bijlholt daarvoor een nieuwe overeenkomst met de Nederlandse Spoorwegen afgesloten.
Het gaat om twee treinen van Utrecht Centraal naar Amersfoort en één trein van Amersfoort naar Utrecht Centraal, op vrijdag- en zaterdagnacht. Dat is vooral bedoeld voor uitgaanspubliek dat vanuit Utrecht ‘ veilig en comfortabel’ terug naar Amersfoort wil. De extra nachtelijke treindienst kost de gemeente zo’n 75.000 euro per jaar.
Het nieuwe contract is een tijdelijke verlenging van de overeenkomst uit 2019. Het liefst zou Amersfoort een nog langlopender contract sluiten, maar NS heeft formeel nog geen concessie voor 2025 en daarna.

Ambities

Deze verlenging komt voort uit de ambities van het nieuwe coalitieakkoord om de nachttreinen tussen Utrecht en Amersfoort te behouden. Bij een stad met de omvang van Amersfoort hoort ook in de weekeinden een goede nachtverbinding, vindt het college van burgemeester en wethouders. Goed openbaar vervoer is niet alleen nodig in de stad. Ook tussen Amersfoort en andere steden en dorpen in de regio en de provincie moet het op orde zijn, meldt het college aan de gemeenteraad.
Om de verbindingen met omliggende gemeenten in stand te houden en mogelijk uit te breiden, heeft Amersfoort onlangs een wensenlijstje ingediend bij busmaatschappij Syntus. Daarin oppert de gemeente de mogelijkheid dat de gemeente meebetaalt aan het tot stand brengen van gratis openbaar busvervoer voor minima. Ook vraagt Amersfoort Syntus om assistentie bij het opstarten van een buurtbus in het Soesterkwartier.
Ook de regiogemeenten hebben zulke aanvullende verzoeken voor verlenging van de concessie ingediend. Binnenkort houdt Syntus een inspraakronde over de dienstregeling voor komend jaar.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.