Oorlog in Oekraïne werpt schaduw over herdenking op Sovjet Ereveld

© RTV Utrecht
Leusden - Voor de herdenking van de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geen diplomaten uitgenodigd, meldt RTV Utrecht. Dat betekent dat er geen diplomaten uit Rusland, Belarus, Kazachstan, Oezbekistan, Armenië en Azerbeidzjan aanwezig zullen zijn. Bij het monument Koedriest in Leusden wordt op 9 april de moord op 77 Sovjetmilitairen herdacht.
"Sommigen willen vanwege de oorlog in Oekraïne niet geconfronteerd worden met de aanwezigheid van vertegenwoordigers van bepaalde landen, dus hebben wij besloten geen enkele diplomaat uit te nodigen", zegt Remco Reiding van stichting Sovjet Ereveld.
© Stichting Sovjet Ereveld
Op 9 april 1942 werden 77 Sovjetsoldaten met nekschoten om het leven gebracht. Zij kwamen uit een groep van in totaal 101 krijgsgevangen van het Oostfront. Met veewagens kwamen zij in september 1941 naar Amersfoort. Door ziekte, ondervoeding en mishandeling stierven 24 mannen al tijdens de gevangenschap. De andere 77 krijgsgevangen werden "als beesten afgeslacht."
Directeur Reiding van stichting Sovjet Ereveld betreurt het dat deze herdenking door de oorlog in Oekraïne extra gevoelig is. "Veel van de slachtoffers komen waarschijnlijk uit Oezbekistan en Kazachstan. Maar veel mensen associëren de Sovjet-Unie nog wel met Rusland. Wij willen de herdenking graag a-politiek houden en de herdenking van de oorlogsslachtoffers voorop stellen. Het geeft dan het meeste rust om geen diplomaten uit te nodigen."

Anoniem

Vorig jaar werd ook al besloten, vanwege de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis die toen net voorbij was, geen diplomaten uit te nodigen. Wel was er toen voor het eerst één van de nabestaanden aanwezig. Van alle andere slachtoffers is de identiteit niet bekend.
De herdenking begint op zondag 9 april om 06.30 met het aansteken van 77 kaarsen, het moment dat de meeste mannen om het leven werden gebracht. "Het is historisch niet helemaal het juiste tijdstip, want het duurt wel even 77 mensen te executeren. Veel van de jongens moesten wachten voordat zij aan de beurt waren, dat moet verschrikkelijk zijn geweest." Daarnaast is 06.30 ook het moment dat de zon opkomt. "Dat geeft hoopt. Een beetje licht in de duisternis."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.