Namen van nieuwe wethouders mogelijk binnen enkele dagen bekend

De fractievoorzitters van Sociaal Leusden, Lokaal Belangrijk en CDA tekenen het nieuwe coalitieakkoord.
De fractievoorzitters van Sociaal Leusden, Lokaal Belangrijk en CDA tekenen het nieuwe coalitieakkoord. © Gemeente Leusden
Leusden - De namen van de nieuwe wethouders in Leusden worden op korte termijn bekendgemaakt. Dit is volgens de gemeente een kwestie van dagen of weken. Het worden vier wethouders, twee namens Lokaal Belangrijk, één namens het CDA en één namens Sociaal Leusden.
Het lijkt voor de hand liggend dat twee zittende wethouders, Wim Vos (CDA) en Alexandra Kolkman (Lokaal Belangrijk), hun werk kunnen voortzetten. Hoewel het functioneren van beiden de afgelopen maanden mikpunt van (soms stevige) kritiek was, hebben beiden in eigen gelederen voldoende steun om de bestuurlijke draad weer te kunnen oppakken.
Voor de eenmansfractie van Sociaal Leusden wordt het lastiger om een geschikte kandidaat te vinden. Guus van Ginkel is de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd. Na zijn vertrek uit de lokale SP isoleerde Van Ginkel zich bovendien politiek gezien. De fractie heeft geen achterban waar een geschikte wethouderskandidaat te vinden zal zijn.
Tegenwoordig hoeven wethouders niet dezelfde politiek kleur te hebben als de partij die ze vertegenwoordigen. Dat biedt de mogelijkheid om buiten Leusden te kijken. In de rest van het land worden ook wethouders ‘van buiten’ benoemd zonder partijpolitieke achtergrond, maar op basis van hun competenties.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.