Sociaal Leusden mag het aangepaste coalitieakkoord rood inkleuren

© Nieuwsplein33
Leusden - Na vier maanden heeft de gemeente Leusden een nieuwe coalitie. Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden zijn tot een akkoord gekomen, meldt RTV Utrecht. De afgelopen weken is volgens de drie partijen gekeken naar meerdere coalitiemogelijkheden, met deze nieuwe samenwerking als de beste uitkomst.
De vorige coalitie - bestaande uit Lokaal Belangrijk , CDA en VVD - strandde in december vorig jaar na het plotselinge opstappen van VVD. Daarmee verloor de coalitie haar meerderheid. De VVD gaf toen aan dat de trage en moeizame uitvoering van het coalitieakkoord niet werkbaar was.

Energietransitie

De belangrijkste reden voor de VVD om in december de coalitie de rug toe te keren was de manier waarop die omging met de energietransitie. “Ondanks gemaakte afspraken constateren wij dat op verschillende terreinen onvoldoende voortgang geboekt wordt”, liet de VVD in een statement weten.
Het coalitieakkoord van het vorige college blijft hetzelfde, aangevuld met enkele nieuwe afspraken. In die aanpassingen klinkt verder volgens de Leusder Krant de invloed van Guus van Ginkel van Sociaal Leusden stevig door. Hij ging vanwege politieke onenigheid weg bij de SP maar gaf zijn zetel niet terug en ging verder onder de naam Sociaal Leusden.
Van Ginkel gaf toen al aan het partijprogramma van de SP als ideologische basis te zien. Dat klinkt nu door in de nieuwe afspraken. Zo gaat de nieuwe coalitie serieus nadenken om vormen van schoolzwemmen terug te brengen, iets wat de SP al bepleitte. ,,We stellen ons ten doel dat elk kind in Leusden leert zwemmen. Financiële en culturele barrières mogen daarbij geen belemmering zijn’’, aldus de nieuwe coalitie in een persbericht.

Vier wethouders

Ook zegt de nieuwe coalitie zich te committeren aan de onlangs bezegelde regionale woondeal. ,,Dat houdt in dat we streven naar twee derde (66,7 procent) betaalbare woningen bij nieuwbouwprojecten’’, meldt de coalitie. Niet schokkend anders dan toch al de bedoeling was, maar wel een duidelijk accent in het coalitieakkoord met een tomaatrode politieke kleur.
Hoewel daar vanmiddag nog geen inhoudelijke mededelingen over zijn gedaan, zeggen bronnen rond de formatie in de Leusder Krant dat een nieuw college waarschijnlijk niet uit drie, maar uit vier wethouders zal gaan bestaan. Er zouden op dit moment nog volop gesprekken worden gevoerd met twee kandidaten. De verwachting is dat uit het vorige college in ieder geval Wim Vos (CDA) en Alexandra Kolkman (Lokaal Belangrijk) deel zullen uitmaken van de nieuwe wethoudersploeg.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.