Oproep om de kraamkamer van de natuur rustig te betreden

© Unsplash
Amersfoort - Met een gezamenlijke oproep vragen alle boswachters in Nederland bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Het broedseizoen is begonnen dus de natuur is dan eigenlijk één grote kraamkamer. Daarom vragen boswachters of we de natuur ook op die manier willen behandelen.
Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur en waarom de regels in de natuur er eigenlijk zijn, zegt boswachter Cees Groenesteijn van landgoed Pijnenburg in De Stad Amersfoort. ,,Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven. Jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress en dassen worden verstoord. Iedereen is van harte welkom in de natuur, maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren".
Het broedseizoen is van 15 maart tot 15 juli. Reeën, dassen, vogels en vossen zijn druk met het verzorgen van hun jongen, tot ze groot genoeg zijn om op eigen benen te staan. Boswachter Bob geeft bij RTV Utrecht meer tips om de kraamkamer van de natuur niet te verstoren.

Achtergelaten kalfjes

Hij legt uit hoe dat gaat bij reeën. Wanneer ze kalfjes hebben moeten ze daar ook eten voor kunnen halen. Dan leggen ze het kalf op een veilig plekje in het bos. Daar worden de kalfjes dus alleen achtergelaten, totdat de moeder terugkomt om te voeden. Een kalfje zien liggen is hartstikke leuk, zegt de boswachter, maar je hoeft niet te denken dat het dier in nood is. Het is wel belangrijk om wat afstand te houden. Als je te dichtbij komt of op een andere manier het kalfje stoort, komt de moeder mogelijk niet meer terug.

De twee belangrijkste tips

Er zijn meer zaken om rekening mee te houden. De natuur wordt vooral verstoord door loslopende honden en mensen die van de paden wijken en door de bosvakken lopen. Daarom is het belangrijk dat je je hond aan de lijn houdt en zelf de paden volgt. Eigenlijk altijd, maar vooral in de lente.
Daarnaast blijft afval in de natuur een probleem. Maar, zegt boswachter Bob, "ik vind zelf eigenlijk dat dat gewoon het hele jaar niet de bedoeling is."

De invloed van corona

Het broedseizoen is natuurlijk niets nieuws, maar in coronatijd zagen de boswachters wel dat het veel drukker werd in het bos. Daarmee werd de verstoring van de natuur ook een groter probleem. Ondanks dat de pandemie inmiddels voorbij is, is het nog altijd drukker gebleven dan daarvoor. En zo benadrukt de boswachter, mensen zijn ook welkom, zolang ze maar rekening houden met de natuur. Zowel de jonge dieren, als bloeiende bomen en knopjes die uit de grond komen, hebben daar baat bij.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.