Solidariteitstocht voor mensenrechten: 'Mag niet in de vergetelheid raken'

© Unsplash
Amersfoort - Het stadsbestuur van Amersfoort organiseert op zaterdag 1 april een solidariteitstocht voor mensenrechten. Aanleiding is de grootschalige schending van die rechten in Iran. Dat een gemeente ruimte moet bieden aan een manifestatie is grondwettelijk geregeld, maar het gebeurt niet vaak dat een gemeentebestuur zelf de organisator is.
De gemeenteraad sprak zich eind november vorig jaar in een motie unaniem uit om zich solidair te tonen met de Iraanse bevolking en de protesten. Daarin werd opgeroepen om op passende wijze uiting te geven aan de steun voor vrouwen in Iran en alle andere mensen in de wereld die strijden voor vrijheid en gelijke rechten.
Hoewel de media-aandacht inmiddels is afgenomen gaan de protesten in Iran nog altijd door. Initiatiefnemer van de motie, SP-raadslid Judith van Zon, denkt dan ook niet dat het momentum om de straat op te gaan weg is. "Het mag niet in de vergetelheid raken." Bovendien valt de datum van de optocht wat haar betreft mooi samen met het Perzisch Nieuwjaar. Dat is het moment van de zogeheten equinox, wanneer de dag even lang duurt als de nacht. Dat was dit jaar op 20 maart.

Charlie Hebdo

Gemeentewoordvoerder Brugt Groenevelt zegt in een toelichting dat het weliswaar niet vaak gebeurt dat het gemeentebestuur zich publiekelijk uitspreekt over buitenlandse aangelegenheden, maar dat het niet uniek is. Als voorbeeld noemt hij het hijsen van de Oekraïense vlag bij het stadhuis en de samenkomst op het Stadhuisplein na de aanslag in Parijs op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo.
Het programma voor de solidariteitsoptocht is samengesteld na gesprekken met inwoners uit de Iraanse gemeenschap. Gemeenteraadsleden, burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Micheline Paffen-Zeenni zullen aan de tocht deelnemen. Er is onder andere muziek van beiaardier André Kukolja en stadsdichter Twan Vet zal een gedicht voordragen.
De tocht start om 10.45 uur op het Stadhuisplein en voert vervolgens naar het Lieve Vrouwekerkhof waar het programma rond 12.00 uur eindigt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.