Amersfoort gaat over links, in Leusden wint de BBB

© RTV Utrecht
Amersfoort /Leusden - In de Provinciale Staten van Utrecht is de BoerBurgerBeweging als nieuwe partij de grootste binnenkomer. De partij haalt zeven zetels, net als GroenLinks maar die partij kreeg ongeveer 2100 stemmen minder. Opvallend is dat het verschil tussen stad en platteland tot uiting komt in de verkiezingsuitslag in Amersfoort en Leusden.
In Amersfoort blijft GroenLinks met 13,7 procent van de stemmen de grootste partij. In Leusden won juist de BoerBurgerBeweging met 16,3 procent van de stemmen. Het opkomstpercentage lag in Leusden op 69,6 procent. In 2019 was dat nog 66,5 procent. Ook in Amersfoort was het opkomstpercentage hoger, 62,3 procent tegenover 60,7 procent vorige keer.
Volgens electoraal geograaf Josse de Voogd is de verkiezingsuitslag de "doorbraak van de kloof tussen stad en platteland". En dat is niet alleen omdat BBB de partij is voor agrariërs en kleine dorpen "waar de bus niet meer komt", met die kiezers zou BBB niet meer dan enkele zetels winnen.
Dat een deel van de BBB-stemmers ontevreden is en in sommige gevallen ook boos, ziet ook GroenLinksleider Huib van Essen. Tegen RTV Utrecht zegt hij. "Dat hebben we wel echt serieus te nemen." Andersom heeft de BoerBurgerBeweging weinig voet aan de grond gekregen in steden als Amersfoort en Utrecht. Anton Verleun van de BBB: "We moeten goed kijken wat de kiezer daarmee wil zeggen en hoe we beter bij elkaar kunnen komen. Hoe we de kloof kunnen verkleinen tussen stad en platteland, dat zal de opdracht worden."
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.