Stadsbestuur laat keuze over winkeltijden over aan gemeenteraad

© Pixabay
Amersfoort - Het college van burgemeester en wethouders gaat binnenkort de gemeenteraad voorstellen om een nieuwe verordening voor winkeltijden vast te stellen. Maar of daarin nog steeds zal worden bepaald dat winkels op sommige nationale of christelijke feestdagen gesloten moeten zijn, is nog niet bekendgemaakt. Een en ander blijkt uit de beantwoording van recente schriftelijke vragen van DENK-fractievoorzitter Tahsin Bülbül.
Eerder ontstond al onduidelijkheid over de vraag of winkels op sommige feestdagen open mochten zijn, en zo ja, welk soort winkels. Vorig jaar ontstond op Tweede Kerstdag opnieuw gedoe rond de openstelling van een Turkse bakker.
Uit de beantwoording blijkt dat de gemeenteraad inderdaad kan beslissen om de huidige verordening zodanig aan te passen dat de winkels ook op de christelijke feestdagen (Kerst, Pasen, Pinksteren) en speciale dagen als Nieuwjaarsdag en Dodenherdenking en Bevrijdingsdag open mogen zijn. Daarover nemen de burgemeester en wethouders niet zelf een beslissing. Dat laat het college over aan de gemeenteraad.
Uit de beantwoording wordt al wel duidelijk dat de gemeente geen keuze mag maken tussen zogenoemde food en non-food winkels. Als de gemeente winkels open wil laten dan geldt dat voor alle winkels.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.