De Alliantie kan bewoners van Jericho niet meer bieden dan een gesprek

© Nieuwsplein33
Amersfoort - In bij vlagen zeer felle bewoordingen werd vandaag tijdens een commissievergadering gesproken over Jericho. Die werd bijgewoond door veel bewoners maar ook door woningcorporatie De Alliantie die het woonwijkje wil slopen. De bijeenkomst begon met excuses van directeur Joan van der Burgt van De Alliantie en eindigde met een opening voor een gesprek met de bewoners die het vertrouwen volledig kwijt zijn.
"Het spijt mij hoe het proces en de communicatie erover is verlopen." Daarmee probeerde Joan van der Burgt, directeur van De Alliantie, vanmiddag op voorhand de angel uit de verhitte discussie te halen. Dat was nodig. Twee jaar geleden kwam de woningcorporatie met de boodschap dat de naoorlogse woningen in Jericho niet opgeknapt en verduurzaamd kunnen worden maar moeten worden gesloopt.
© Nieuwsplein33
Daarna blunderde De Alliantie een paar keer flink in de communicatie. Zoals een brief gericht aan bewoners waaruit op te maken was dat De Alliantie er bewust voor had gekozen om het sloopbesluit nog een tijdje te verzwijgen. Een handreiking richting de bewoners en de bezorgde raadsleden leek vanmiddag dan ook onvermijdelijk.
Maar bewoners en een aantal raadsleden hadden duidelijk op meer gehoopt. Want het voorgenomen sloopbesluit betekent nog niet dat de woningen op korte termijn tegen de vlakte gaan. Dat kan zomaar nog vijf tot zeven jaar duren. Ondertussen wordt er alleen noodzakelijk onderhoud gepleegd aan de slecht geïsoleerde woningen die door De Alliantie zelf als 'niet meer van deze tijd' worden bestempeld. De bewonerscommissie vindt dat bewoners hiermee letterlijk in de kou worden gezet en vindt dat er op z'n minst een energiecompensatie moet komen.
In soms zeer felle bewoordingen spraken een aantal raadsleden De Alliantie aan op hun verantwoordelijkheid. Meerdere fracties vinden het niet uit te leggen dat het nu lijkt alsof De Alliantie de bewoners en hun huizen bewust aan hun lot overlaat. Maar dat bestreed Joan van der Burgt vanmiddag ten zeerste. "We proberen de woonlasten en de energielasten te beperken. Maar ik wil voorkomen dat we nu iets bedenken en waarvan de bewonerscommissie vervolgens zegt: jullie missen het punt."
En dus kwam er vanuit De Alliantie niet meer perspectief dan een gesprek op korte termijn. Dat moet geleid gaan worden door een onafhankelijk gespreksleider. Gezien alle emotie en alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd is deze uitkomst van de middag een grotere stap vooruit dan het lijkt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.