Omwonenden praten mee over het nieuwe stationsgebied: 'Meer groen en levendigheid aub'

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Groen, een stuk levendiger en de duizenden fietsen die nu op het plein staan in een nieuwe fietskelder. De ambitieuze plannen die de gemeente heeft met het stationsgebied liegen er niet om. Maar feit is ook dat er al heel lang over wordt gepraat. De omwonenden die maandagavond kwamen kijken hoe concreet de plannen inmiddels zijn zien de schop liever vandaag dan morgen de grond in gaan.
Niemand zal tegenspreken dat het Stationsplein geen schoonheidsprijs verdient. Dat komt vooral door de enorme fietsjungle. De gemeenteraad stemde in 2018 daarom al in met de bouw van een fietskelder. Die moet plaats gaan bieden aan 5000 fietsen. Een medewerker van ProRail presenteerde vanavond tijdens een inloopbijeenkomst aan bezoekers hoe de stalling eruit komt te zien.
© StudioSK
Op het Stationsplein komt bij de entree een roltrap naar beneden en aan de kant van het Smallepad komt op spoorniveau een ingang waar je naar binnen kunt fietsen. Vanuit de fietsparkeergarage komt er straks, als alles klaar is, ook een directe verbinding met de stationshal. Hierdoor wordt het Stationsplein straks helemaal vrijgespeeld voor een groene herinrichting.
© Zambeli Landschapsarchitect
De visualisaties zien er prachtig uit, maar gaan mensen ook echt gebruik maken van de kelder? Zetten ze hun stalen ros niet liever toch snel tegen een van de grote plantenbakken die straks op het nieuwe plein komen? Wethouder Tyas Bijlholt (D66) is er helder over: "Dat mag straks simpelweg niet meer, dan wordt ie weggehaald."
Een bezoekster van de informatieavond heeft een knalroze memobriefje in haar handen. Ze denkt na over de vraag wat ze graag zou zien in het stationsgebied. Op veel briefjes staan kreten als: 'meer groen en meer levendigheid aub'. Ze pakt een pen en begint het kleine memobriefje vol te schrijven. "Weet u, het gebied wordt niet aantrekkelijker met een paar extra bomen en plantenbakken."
Het probleem zijn wat haar betreft de vele kantoren rondom het station. "Die zijn 's avonds doods. Dat wordt met deze ideeën echt niet opgelost." Ze denkt dat een combinatie van wonen en werken de weg vooruit is. Wethouder Bijlholt knikt instemmend. Toch vindt de gemeente het ook belangrijk dat de stad aantrekkelijk blijft voor bedrijven. En die vestigen zich nu eenmaal ook graag rondom een station.

Rechtbankgebouw

In de voormalige rechtbank tegenover het station kunnen op termijn nieuwe bedrijven intrekken. Morgen sluit de termijn voor geïnteresseerde kopers. Het pand moet minimaal 2,7 miljoen euro op gaan brengen. De koper moet er in ieder geval ook een paar woonlagen met appartementen in onderbrengen.
En die fietsenzee, wanneer is die weg? De bedoeling is dat de voorbereidende werkzaamheden dit jaar beginnen. Het gaat dan om het verleggen van kabels om de bouw van de fietskleder mogelijk te maken. Volgend jaar kan echt met de bouw van die kelder worden gestart, waarna ook de rest van het plein opnieuw moet worden ingericht.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.