Dertien miljoen euro over de balk door mislukt ICT-project bij de GGD

© RTV Utrecht
Amersfoort - Het idee van de regionale GGD Utrecht om zelf een digitaal dossier voor jeugdgezondheidszorg te laten ontwikkelen is uitgelopen op een fiasco. Totale schadepost: dertien miljoen euro. De Stadsbron analyseert uitgebreid hoe het zo mis kon gaan en de samenvatting daarvan kun je in dit artikel lezen.
Waar het om gaat. In 2015 besloot de regionale GGD Utrecht om zelf een digitaal dossier voor jeugdgezondheidszorg in onze regio te laten ontwikkelen. Dat werd samen gedaan met twee andere regionale GGD'en. De gemeente Utrecht deed hieraan niet mee. Het besluit werd genomen om de jaarlijkse kosten voor ICT te verlagen.

Meerkosten en vertragingen

Er volgde een aanbesteding en er werd gekozen voor een ICT bedrijf dat wel allerlei oplossingen kon produceren, maar nog nooit een dergelijk digitaal dossier had gemaakt. Begin 2018 werd de overeenkomst getekend en aan het eind van dat jaar was er al sprake van meerkosten waarvoor getekend moest worden. In 2019 volgden er vertragingen en de implementatie werd steeds verder uitgesteld. Eind 2022 besloot de GGD regio Utrecht om het traject stop te zetten.
De totale schadepost bedraagt dertien miljoen euro. Hoewel dit binnen de bestaande reserves van de GGD'en moet worden opgelost, zijn het indirect ook kosten voor de belastingbetaler. Voor Amersfoort gaat het om 6,5 ton. Op 24 januari gaf de directeur van de regionale GGD Utrecht een uitgebreide toelichting op alles wat was gebeurd in een openbare commissievergadering.

Verbijsterd

De GGD regio Utrecht wilde af van bestaande software en bijkomende kosten en besloot, samen met twee andere regionale GGD'en, tot de ontwikkeling van een eigen product. Ook met als doel om met de doorverkoop van dit product geld terug te verdienen. Een aanname die niet gebaseerd was op enig marktonderzoek.
Uit de analyse van De Stadsbron blijkt verder dat de gemeenteraad niet goed geïnformeerd is over de gang van zaken. Met als resultaat dat raadsleden op 24 januari verbijsterd reageerden en heel veel vragen hadden.
Afgelopen dinsdag werd de nieuwe begroting van de regionale GGD behandeld. De gemeenteraad wil op de hoogte worden gebracht van de uitkomst van een evaluatie van het fiasco, dat werd toegezegd door de wethouder. De vraag is wel waarom de gemeenteraad genoegen lijkt te nemen met slechts een evaluatie terwijl er zo veel mis ging en het om zoveel geld gaat.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.