Het nieuwe Keistadlied haalt herinneringen naar boven over historische optochten

De Keistadfeesten op het Lieve Vrouwekerkhof in 1995.
De Keistadfeesten op het Lieve Vrouwekerkhof in 1995. © Archief Eemland
Amersfoort - Het was jarenlang een begrip in de stad: de Keistadfeesten. Tussen 1972 en 2009 werden ze georganiseerd. Er werd zelfs een heus Keistadlied gepresenteerd aan de inwoners van Amersfoort dat nu in een nieuw jasje is gestoken. Hoog tijd om eens in te gaan op het verhaal achter de Keistadfeesten.
In 1972 begonnen de jaarlijkse Keistadfeesten. In het boek 'Amersfoort Festivalstad', dat er kwam op initiatief van Riekje Hoffman, wordt uitgebreid ingegaan op deze feesten. Maar eerst even terug naar de geschiedenis van de kei. Het is voor velen ongetwijfeld een bekend verhaal, maar toch, voor wie onder een kei...uh steen heeft geleefd. De Keistad heeft haar naam te danken aan de grote zwerfkei die sinds 1954 aan de Stadsring te bewonderen is. Everard Meyster, ook wel genaamd ‘De Dolle Jonker’, liet de steen na een weddenschap naar Amersfoort trekken.
Het verhaal wil dat Everard Meyster een weddenschap sloot dat hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen dat ze de zwerfkei vanaf de Waelberch (bij de Stompert bij Soesterberg) naar de stad zouden trekken. Op 7 juni 1661 trokken 400 inwoners van Amersfoort de kei op een slee naar de Varkensmarkt. Toen de Amersfoorters beseften dat ze zo stom waren geweest zich in te spannen voor iets dat volkomen zinloos was, begroeven zij de kei in 1672 op de Varkensmarkt.

Schaamte maakt plaats voor trots

Maar schaamte maakte generaties later plaats voor trots. In 1903 werd de kei daar weer opgegraven en aan de Utrechtsestraat geplaatst. In 1932 werd de kei weer verplaatst naar Plantsoen-Zuid bij de Arnhemsestraat. Tijdens de Duitse bezetting is de steen tijdelijk ingegraven op de Hof uit angst voor beschadigingen. In 1954 kreeg de Amersfoortse Kei een nieuw en voorlopig laatste voetstuk aan de Stadsring.
Toen Amersfoort haar 700 jarig bestaan vierde in 1959, werd dit gekoppeld aan het bestaan van de Kei en het verhaal van de weddenschap. De jaren daarna volgde er sindsdien een feest in historische kledij, georganiseerd door een aantal Amersfoortse burgers, Poorters. In 1972 begonnen de jaarlijkse Keistadfeesten. Een aantal keren werden die feesten besloten met het door de stad trekken van ‘keien’ uit diverse Europese landen. Amersfoort heeft daar nog een aantal grote stenen aan overgehouden, die in het keienpark aan de Stadsring liggen uitgestald.
Het wordt steeds lastiger om geld te vinden voor het feest en alles goed en veilig te laten verlopen. In 2009 komt er daarom letterlijk een einde aan het feestje. In dat jaar bestaat Amersfoort 750 jaar. Een mooie afsluiter in een bijzonder kroonjaar.

Het Keistadlied

En dan over dat lied. Het Keistadlied werd aan de inwoners van Amersfoort gepresenteerd op 18 augustus 1972 tijdens de Keistadfeesten. Een geseald exemplaar van het lied werd ingemetseld onder de grote steen die Oostenrijk aan Amersfoort in 1972 schonk. De Oostenrijkse steen ligt nog steeds in het Petografisch Park aan De Stadsring, tussen de achterpoort van Mariënhof en Monnikendam in.
En op die plek gaat op 25 maart iets heel bijzonders gebeuren. Het Keistadlied is in een nieuw jasje gestoken en het wordt die dag feestelijk gepresenteerd. Er gaat van allerlei leuks gebeuren. Daarover lees je veel meer bij De Stad Amersfoort. Een van initiatiefnemers van het nieuwe lied is de freelance camerajournalist Rob Lampe. Hij sprak met de andere initiatiefnemers in onderstaande videobijdrage.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.