Activisten spreken zich uit tegen racisme en discriminatie in de politiek

Stadsdichter Twan Vet en Emma Vogt van BIJ1
Stadsdichter Twan Vet en Emma Vogt van BIJ1 © Jan Kees Helms
Amersfoort - Ongeveer twintig mensen liepen gisteravond in de stromende regen mee met een mars door Amersfoort, meldt RTV Utrecht. Met spandoeken en borden spraken ze zich uit tegen racisme en discriminatie in de politiek. Een van de deelnemers was stadsdichter Twan Vet die een gedicht voordroeg.
Een van de initiatiefnemers van de mars is Emma Vogt. Ze is voorzitter van de Amersfoortse afdeling van de politieke partij BIJ1. “Het lijkt steeds gangbaarder te worden dat er racistische uitspraken worden gedaan, ook in de politiek”, zegt Vogt.
Samen met andere activisten probeert ze een tegengeluid te laten horen tegen de deelname van 'extreemrechtse partijen' aan de Provinciale Statenverkiezingen. Wat Vogt betreft gaat het dan om de PVV, Forum voor Democratie, JA21 en Zwarte Piet is Zwart.

Pim Lammers

Bij drie verschillende aanplakzuilen stopte het gezelschap om gedichten over verzet van vroeger en nu voor te dragen. Stadsdichter Twan Vet nam ook deel aan de mars en droeg een gedicht voor dat hij samen met schrijver Pim Lammers schreef. “Ik ben me als schrijver kapot geschrokken van wat hem is overkomen”, zegt Vet.
Lammers trok zich vorige maand terug als schrijver van het kinderboekenweekgeschenk, na aanhoudende bedreigingen over een verhaal voor volwassenen wat de schrijver bijna tien jaar geleden schreef. Online werden delen van dat verhaal gedeeld en werd de schrijver uitgemaakt voor “pedofilie-activist.”
“In Nederland mag je denken wat je wil, maar dat gaat soms te ver”, vindt Vet. “Democratie moet niet misbruikt worden om je mening altijd te kunnen geven. Racisme en discriminatie zijn geen mening.”
© RTV Utrecht
Het is niet de eerste keer dat de activisten zich op deze manier uitspreken. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hielden ze ook een mars met gedichten. “Wij vinden het gevaarlijk dat discriminatie en racisme steeds meer een stem krijgen in de politiek”, legt Vogt uit. “Ik mis het tegengeluid tegen die trend. Die willen we op deze manier laten horen.”

Verdelger

Er zijn hoofden waarin kakkerlakken wonen.
Ze leven krom, kruipen door gedachten heen,

overleven door die stugge, stroperige massa
van vuilgebekte, opgezwollen, uitgespreide haat.

Je kunt ze bijna horen als er iemand slechte woorden
praat, je ziet ze soms als je beschaamd

de krant weer openslaat, ze schieten in de hoeken
weg van huizen waar scheefgegroeide mensen wonen.

Ze vreten onze normen aan. Knagen ongemerkt
aan onze dromen. Nestelen zich te gemakkelijk

in onze stem. Begraaf jezelf niet langer
in je eigen lijf, zwijg niet als dat wordt gesteld,

wacht niet af tot iemand anders de verdelger belt.

(Twan Vet)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.