Amersfoort biedt ontruimde parkeerders Breestraat een forse korting in Flint-garage

© Pixabay
Amersfoort - Een aantal Amersfoortse raadsfracties is ontevreden over de manier waarop enkele bewoners van de binnenstad hun vaste plek in de parkeergarage aan de Breestraat dreigen kwijt te raken. In de actualiteitenronde van de raadsvergadering verwezen zij daarbij naar een recente publicatie van Nieuwsplein33.
Een Amersfoortse horecabaas die de garage twee jaar geleden van de gemeente heeft overgenomen, heeft de lopende huurcontracten van 34 euro per maand per eind deze maand opgezegd. In plaats daarvan biedt hij hen nu plekken aan voor 275 euro per maand, ver boven de marktconforme tarieven.
Veel fracties vinden dat Amersfoort die bewoners in de kou laat staan omdat wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) hen destijds herhaaldelijk heeft beloofd dat de bestaande contracten na de verkoop in stand zouden blijven. Fractievoorzitter Menno Fousert (Amersfoort2014) wees de huidige wethouder Tyas Bijlholt (D66, verkeer) er dinsdag fijntjes op dat hij twee jaar geleden het gemeentebestuur al voor deze situatie had gewaarschuwd.

'Geld bij leggen'

Kennelijk had Amersfoort destijds geen inflatiecorrectie of opzeggingsclausule in de contracten opgenomen zodat het na verloop van enkele jaren wel erg ‘goedkope’ plekken werden. Zeker in vergelijking met de parkeertarieven elders in de binnenstad. Wethouder Stegeman en BPA-raadslid Hans van Wegen stelden dat de gemeente destijds bezig was ‘geld bij te leggen voor goedkoop parkeren’ en dat verkoop van de garage voor de gemeente financieel veel interessanter was.
De gemeente heeft de vijftien bewoners van de Breestraat inmiddels een soort schadevergoeding aangeboden. Daarmee kunnen ze de komende drie jaar met een flinke korting voor 100 euro per maand een plek in de Flint-parkeergarage huren. Zeven van de vijftien gedupeerde bewoners hebben daar inmiddels mee ingestemd.

Voorwaarden

Verschillende raadsleden vroegen zich hardop af waarom de gemeente die garage destijds heeft verkocht, en onder welke voorwaarden. In de wandelgangen werd opgemerkt dat de gemeenteraad destijds zelf had besloten het parkeerbeheer ‘op afstand’ te zetten, ofwel onder te brengen bij een zelfstandige naamloze vennootschap. In die zin moet wethouder Tyas Bijlholt nu restanten ‘opruimen’ van zijn collega en partijgenoot Willem-Jan Stegeman.
Overigens zei Bijlholt dat hij nog laat uitzoeken of het opzeggen van de huurcontracten door de nieuwe garagehouder juridisch gezien wel mogelijk is. Ook proberen de verkeersjuristen op het stadhuis de gedupeerde bewoners zo goed mogelijk van antwoorden te voorzien.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.