Uitgaansoverlast in de binnenstad lijkt na twee rustige coronajaren erger dan ooit

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Geluidsoverlast tot diep in de nacht, vandalisme en jongeren die hun behoefte doen tegen gevels van woningen. De overlast in de Amersfoortse binnenstad loopt de spuigaten uit. Na twee relatief rustige coronajaren keerde vorig jaar de overlast terug, en misschien wel erger dan ooit. Sommige binnenstadbewoners wijken in het weekend zelfs uit naar een hotel.
De verhalen en klachten worden door een aantal bewoners gedeeld met raadsleden waaronder Jan Steven Eilander van de ChristenUnie. Hij sprak er daarom gisteren wethouder Willem-Jan Stegeman op aan. Het ging onder meer over de zogeheten Susteams. Zij begeleiden sinds kort het uitgaanspubliek door te corrigeren en te wijzen op de (gedrags)regels tijdens het uitgaan.
Inwoners geven aan dat zij de indruk hebben dat de Susteams weliswaar enig effect lijken te hebben, maar dat het werkgebied van deze teams zich beperkt tot de Hof en de directe omgeving van de nachthoreca. Wethouder Stegeman gaf aan dat de Susteams het uitgaanspubliek langzaam leert kennen en dat het allemaal wat tijd nodig heeft.

Sluitingstijden horeca vervroegen

Daarnaast ging het over het schoonmaken van plekken waar jongeren hun maag hebben geleegd of andere uitwerpselen hebben achtergelaten. In antwoord daarop gaf Stegeman aan de schoonmaakteams geen vaste rondes hebben, maar in actie komen waar dat nodig is. Buurtbewoners kunnen van zich laten horen als er viezigheid onder hun raam ligt.
Jan Steven Eilander ziet liever dat er goed wordt schoongemaakt, ook zonder een telefoontje van een bewoner. Ook wil hij dat er gekeken wordt naar de oorzaken van ongebreideld drankgebruik en agressie. Wat de ChristenUnie betreft wordt er binnenkort ook gedebatteerd over de sluitingstijden van de horeca. Door die met een paar uur te vervroegen wordt volgens Eilander misschien veel narigheid voorkomen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.