CDA pikt DENK-plan, VVD kaapt de kabeltegels van GroenLinks

© Peter de Langen - De Stadsbron
Amersfoort - In de maandelijkse raadsvergadering is dinsdagavond in twee gevallen zichtbaar geworden hoe Amersfoortse raadsfracties elkaar proberen af te troeven en elkaars initiatieven proberen in te pikken. Dat leidde er zelfs toe dat CDA-wethouder Ben van Koningsveld (sport) gedwongen werd zijn excuses aan te bieden voor zijn rol bij het afsnoepen van een DENK-ideetje.
Na de recente Europese sportsuccessen van de Amersfoortse atlete Femke Bol had de CDA-fractie vorige week aangekondigd dat de partij dinsdag met een voorstel zou komen voor een ‘Wall of Fame’ voor beroemde Amersfoortse sporters. Met veel vertoon presenteerde CDA-raadslid Arie den Ouden de motie, en kreeg aanvankelijk van veel raadsleden complimenten voor zijn ideetje.
Totdat DENK-raadslid Tahsin Bulbul in de raadszaal het woord kreeg. Hij zei dat deze CDA-motie wel verdacht veel leek op de motie die hijzelf twee maanden eerder onder vier ogen met CDA-wethouder Van Koningsveld had voorbereid. Bulbul had zijn plannetje destijds met de wethouder besproken om er verzekerd van te zijn dat de wethouder zijn ideetje niet zou afwijzen. Maar verder hoorde hij er niets over.
Ben van Koningsveld
Ben van Koningsveld © Nieuwsplein33
Toen een paar weken later Femke Bol in Amersfoort groot nieuws werd, kwam de CDA-fractie plotseling met een vrijwel identieke motie, hetgeen ook met de wethouder was voorbesproken. In keurige bewoordingen maakt Bulbul duidelijk dat hij ‘verrast’ was over het één-tweetje van de CDA’ers. Van Koningsveld erkende daarop publiekelijk dat hij zijn CDA-partijgenoten er op had moeten wijzen dat DENK/Bulbul al met zoiets bezig was.

Bestuurscultuur

Ondertussen zat het BPA-raadslid Hans van Wegen in een lastig parket. Hij had die CDA-motie als mede-indiener ondertekend, en ging dus eigenlijk ook met het DENK-ideetje aan de haal. Hij kon gisteravond slechts beduusd waardering uitspreken voor het feit dat de CDA-wethouder in het openbaar zijn excuses voor dit trucje aanbood. Dat hoort kennelijk bij ‘de nieuwe bestuurscultuur’ waarover sinds vorig jaar in het stadhuis wordt gesproken, viel in de raadszaal te horen.
Iets soortgelijks had zich vorige week ook al voorgedaan toen de VVD-fractie een motie aankondigde om het opladen van elektrische auto’s bij de eigen woning meer en beter mogelijk te maken. Daarover was begin februari door de andere raadsfracties afgesproken dat GroenLinks-raadslid Ida Bromberg met zo’n voorstel zou komen. Zij was degene die ruim een jaar eerder via ingediende schriftelijke vragen die kwestie al aankaartte.

Ongepast

Bezitters van elektrische auto’s kunnen met behulp van stoeptegels met een gleuf/goot hun voertuig bij hun eigen voordeur via hun eigen stopcontact opladen, zonder gebruik te hoeven maken van (dure) collectieve oplaadpalen. Met zulke tegels hoeven er geen losse kabels op de stoep te liggen.
Toen de VVD-fractie vorige week met dat GroenLinks-voorstel aan de haal wilde gaan, werd hen door andere fracties duidelijk gemaakt dat dat ongepast was. Daarop besloot de VVD alsnog maar de GroenLinks-aanpak te steunen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.