Amersfoort grijpt nog niet in na discriminatie op de woningmarkt

© Pixabay
Amersfoort - Het gemeentebestuur gaat binnenkort nogmaals een indringend gesprek voeren met verhuurmakelaars van particuliere woningen omdat er in die bedrijfstak nog steeds wordt gediscrimineerd. Het college van burgemeester en wethouders noemt de uitkomsten van een recent onderzoek ‘onaanvaardbaar’ maar verbindt er vooralsnog geen verplichtende consequenties aan.
Een kwart van de Amersfoortse verhuurmakelaars is bereid migranten met een niet-Nederlandse achternaam te discrimineren als de pandeigenaren niet aan deze groep wil verhuren. Driekwart is zelfs bereid homoseksuelen te discrimineren als de eigenaren dat willen. Dat bleek onlangs uit nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente.
Onderzoekers van een gespecialiseerd bureau deden zich telefonisch voor als potentiële opdrachtgevers (mystery calls) die hulp zochten voor de verhuur van hun woning. Daarbij werd makelaars gevraagd of ze bereid zouden zijn om bij de selectie van kandidaat huurders te discrimineren. Dat bleek bij een kwart op te gaan voor migranten, en voor driekwart bij de verhuur aan homostellen.

Nieuwe wet

Omdat de resultaten van het onderzoek geanonimiseerd zijn, is niet publiekelijk bekend om welke van de 24 onderzochte Amersfoortse verhuurbureaus het gaat. Daarom gaat de gemeente ze allemaal uitnodigen en zal de oproep om deel te nemen aan dat gesprek ‘wat ons betreft zeer dringend zijn’.
Hoewel de onderzoekers wijzen op mogelijkheden voor strengere regels, wil de gemeente eerst de nieuwe wet afwachten die daarover momenteel op landelijke schaal in voorbereiding is. ‘Wij grijpen nu nog niet in op de particuliere huurwoningmarkt’, aldus het stadsbestuur.

Training en cursus

Bij strengere regels valt onder meer te denken aan het invoeren van een vergunningstelsel zoals veel kustgemeenten en recreatiegebieden al kennen voor Bed & Breakfast verhuur. Bij overtreding van regels kunnen dan vergunningen worden ingetrokken. Ook zouden particuliere verhuurders hun panden kunnen aansluiten bij Woningnet.
De gemeente zegt makelaars te willen steunen die actief willen meewerken aan het bestrijden van discriminatie. Dat gebeurt door hen een training en cursus aan te bieden over in- en uitsluiting. Bovendien wordt al aangekondigd dat over twee jaar een soortgelijk onderzoek zal worden gehouden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.