Gemeente belooft bewoners een vaste parkeerplek maar komt daar nu toch op terug

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Ondanks eerdere toezeggingen en gewekte verwachtingen door wethouder Stegeman dreigen bewoners van de Breestraat toch hun vaste plek in de parkeergarage kwijt te raken. Door de nieuwe eigenaar van de garage zijn alle huurcontracten opgezegd. Ook blijken de bewoners achteraf toch niet in aanmerking te komen voor een parkeervergunning op straatniveau.
De gemeente voert over de Breestraat al twee jaar overleg met woningstichting Omnia, maar er is nog geen oplossing. Waar de bewoners hun auto straks wel mogen neerzetten, is nog niet duidelijk. Een lokale ondernemer die twee jaar geleden de garage kocht van de gemeente heeft de lopende contracten opgezegd en nieuwe contracten tegen hógere tarieven aangeboden.
De overeenkomsten met vijftien bewoners zijn per eind deze maand opgezegd. De overige huurders krijgen binnenkort ook bericht van de nieuwe garagebaas, zo laat het gemeentebestuur in een bericht aan de gemeenteraad weten.

Uiterst terughoudend

De garage is destijds gebouwd in opdracht van en met geld van de gemeente. Huurders in het woonblok konden de bijbehorende parkeerplek huren. Daarom is in de bouwvergunningen van de woningen een POET-aantekening opgenomen: Parkeren Op Eigen Terrein.
Amersfoort is uiterst terughoudend met het verstrekken van vergunningen voor het parkeren op straat in de binnenstad. Dat heeft te maken met de smalle straatjes en beperkte ruimte in de binnenstad in combinatie met een toenemend aantal gezinnen met meer dan één auto.
De raadsfracties van CDA en Amersfoort2014 zagen de bui kennelijk al in 2021 hangen, en vroegen destijds welke zekerheden de huurders zouden hebben. Door wethouder Willem-Jan Stegeman (D66, grondzaken) was toegezegd dat alle contracten in stand zouden blijven en dat de bewoners desnoods in aanmerking zouden komen voor een parkeervergunning op maaiveld, dus op straat.

Opgezegd

Stegeman heeft amper een jaar later de bewoners schriftelijk gemeld dat hij die toezegging terugtrok: POET-woningen krijgen geen recht op maaiveldparkeren, ongeacht de vraag of die parkeervoorziening nog beschikbaar is.
Het college van burgemeester en wethouders beroept zich op het risico van precedentwerking. Als contracten kunnen worden opgezegd en Amersfoort vervolgens parkeervergunningen gaat verstrekken, zouden andere garages dat voorbeeld wel eens kunnen gaan volgen.
Bovendien beriep wethouder Stegeman zich vorig jaar op de juridisch-technische redenering dat het niet de gemeente is die de garage verkocht, maar Parkeren Amersfoort BV (PABV). Die onderneming was destijds door de gemeente opgericht om parkeerplekken te beheren en exploiteren, als een zelfstandige juridische onderneming.
De gemeente was weliswaar voor honderd procent aandeelhouder. Maar volgens Stegeman was het juridisch zo geregeld dat niet de aandeelhouder maar de bestuurder/directeur de bevoegdheid had om de boel te verkopen.
In die redenering had ‘de gemeente Amersfoort’ dus niets te maken met de verkoop. Maar ongetwijfeld zal de verkoopprijs wel op een bankrekening van de gemeente zijn gestort.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.