Hoge huren en krappe kamers, jongeren zitten klem op de woningmarkt

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Er zijn in Amersfoort weinig mogelijkheden op de woningmarkt voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar die binnenkort op zichzelf willen gaan wonen. De bouw van honderden goedkope huurwoningen per jaar is dan wel in voorbereiding maar vertraging van de uitvoering dreigt door hogere bouwkosten en juridische gevolgen van de stikstofcrisis. Over nieuwe mogelijkheden voor jongerenhuisvesting vindt donderdagavond een openbaar verkiezingsdebat plaats.
Uit een eerdere woonenquête onder enkele honderden jongeren bleek dat een derde deel nog thuis woont, veertig procent in een (dure) vrije-sector woning en dat slechts acht procent in een sociale huurwoning zit. Een klein deel heeft een koopwoning en zo’n twaalf procent woont op kamers. Twintig procent betaalt een kale huur van meer dan 1.000 euro per maand, dus zonder kosten voor gas, water en elektra.
Uit een ander onderzoek is bovendien al gebleken dat er in de sector kamerhuur vaak enorm hoge huren worden gevraagd. Zelfs voor kleine, krappe kamertjes. In veel gevallen proberen jongeren met twee of drie vriend(inn)en iets te huren, maar veel particuliere verhuurders willen geen groepsvorming. Sinds een paar jaar is er in het lokale Deltaplan Wonen meer urgentie en geld uitgetrokken voor het oplossen van woningnood, ook onder jongeren.

Containerwoningen

Daarbij wordt vooral gedacht aan woonplekken in combinatie met de huisvesting plus verpleging van jongeren in zorginstellingen. Ook wordt sinds kort in Amersfoort gewerkt met tijdelijke containerwoningen op plekken waar over een paar jaar iets anders moet worden gebouwd.
Amersfoort kent momenteel drie recente projecten die voor jongeren interessant kunnen zijn: Lichtpenweg in het Hoefkwartier (van de Alliantie), De Liendert (voormalig zorgcomplex) aan de Zwaluwenstraat (van Portaal) en De Pionier op de Isselt (van Portaal en Omnia).
Het verkiezingsdebat vindt plaats in voormalig verzorgingshuis De Liendert aan de Zwaluwenstraat 1. In dit gebouw heeft woningcorporatie Portaal tijdelijk jongerenhuisvesting gerealiseerd voor 43 starters en studenten. Zij wonen gemengd samen.
Aan het debat neemt Mounaim Abdelkhalki van woningcorporatie Portaal deel. Ook de Amersfoortse wethouder Astrid Janssen (GroenLinks) en de provinciale Gedeputeerde Rob van Muilenkom (PvdA) zijn er bij. 
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.