Grote meerderheid van de Amersfoortse raad verzet zich tegen een vliegroute boven de provincie

© Ab Donker
Amersfoort - Een grote meerderheid van de Amersfoortse gemeenteraad neemt stelling tegen een vierde vliegroute die aan wordt gelegd boven de provincie Utrecht. Via de nieuwe aanvliegroute moeten per dag zo'n 120 vliegtuigen naar Schiphol vliegen. Daarmee wil de overheid de druk op andere aanvliegroutes verminderen. Voor inwoners van de provincie Utrecht betekent het waarschijnlijk dat er meer vliegtuigen over zullen komen maar of die ook boven Amersfoort gaan vliegen is nog onduidelijk.
In een motie op initiatief van de Partij voor de Dieren staat een oproep om de regio Amersfoort en de provincie te stimuleren om actief stelling te nemen tegen de vliegroute. Op Amersfoort voor Vrijheid, de ChristenUnie, DENK en de VVD na scharen alle fracties in de gemeenteraad zich achter de tekst. Dat komt neer op 29 van de 39 zetels. Komende dinsdag wordt er over gesproken en gestemd tijdens de raadsvergadering. Of de vliegtuigen over de provincie en dus mogelijk over Amersfoort zullen vliegen is nog niet duidelijk. De route is nog niet bekend.

Hoog of laag

Het ligt voor de hand dat de vliegtuigen bij Rhenen en Veenendaal de provincie binnenvliegen richting Schiphol. Maar of ze via het zuiden of over het midden van de provincie zullen vliegen is nog niet besloten, vertelt gedeputeerde en Amersfoorter Rob van Muilekom van de provincie Utrecht aan RTV Utrecht:
"Maar waar die route ook komt te liggen, en ik heb het idee dat het rijk het echt door wil drukken, dan moeten we de impact voor de inwoners echt heel erg scherp hebben. Blijven de vliegtuigen hoog vliegen dan zullen we er minder last van hebben. Maar waar ze laag vliegen zullen we het gaan merken."
RTV Utrecht maakte de volgende reportage over de vliegroute:
Ruim 14.000 handtekeningen ingezameld tegen vliegroute over provincie
Twee jaar geleden diende Van Muilekom al namens de provincie en een aantal gemeenten een zienswijze in bij het rijk. Hij vroeg Den Haag toen om ervoor te zorgen dat de vliegtuigen niet lager dan 2,7 kilometer zouden vliegen. Het rijk heeft het in de eerste plannen over ongeveer twee kilometer hoogte.
"Maar ik heb niet het idee dat er veel met die zienswijze is gedaan. Ik ga daarom nu zowel met de actiegroep als via het bestuurlijke traject onze zorgen kenbaar maken."
Actiegroep stop4deroute heeft ondertussen ruim 25.000 handtekeningen verzameld om te voorkomen dat er een vierde vliegroute aan wordt gelegd boven de provincie Utrecht.
De landelijke overheid gaat de komende tijd bedenken hoe de nieuwe vliegroute er daadwerkelijk uit komt te zien. Burgers, regionale en lokale overheden kunnen de komende tijd hun stem laten horen. Met die inbreng maakt de regering een definitief plan waarna de Tweede Kamer uiteindelijk bepaalt of het plan definitief doorgaat.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.