Opnieuw moet Amersfoort een flinke schadevergoeding betalen

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort is in een jarenlang slepende juridische procedure opnieuw veroordeeld tot het betalen van een fors geldbedrag. Ditmaal moet de schade worden vergoed van de eigenaren van het parkeerterrein bij supermarkt Jumbo aan de Leusderweg. Zij dreigen met een schadeclaim van 114.000 euro.
Onlangs moest de gemeente een schikking treffen in de planontwikkeling voor een nieuw gemeentehuis. In een ander langslepend geschil met projectontwikkelaar Vahstal loopt de gemeente tegen een schadevergoeding aan van mogelijk tientallen miljoenen euro's. De kwestie rondom het Jumbo-parkeerterrein is in korte tijd het derde geval waarbij de gemeente in procedures aan het kortste eind trekt.
De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, besliste deze week in hoger beroep dat een eerdere rechterlijke uitspraak in deze kwestie in stand blijft waarbij de gemeente is veroordeeld tot een schadevergoeding. Daarover moet de gemeente binnen een half jaar een besluit nemen, anders kunnen de klagers nieuwe processen aanspannen.

Slagboom

Het parkeerterrein aan de Leusderweg is gezamenlijk eigendom van de eigenaren van de woningen en het winkelpand. Twee jaar geleden besloten zij om een elektronische slagboom te plaatsen. Om daarmee te verhinderen dat buurtbewoners nog langer het terrein gebruiken om er de hele dag hun voertuig neer te zetten. Door die wijze van parkeren bleef er steeds minder ruimte over voor winkelbezoekers en de bewoners van de bovengelegen appartementen.
De gemeente legde een bouwverbod op toen de eigenaren de parkeerinstallatie en slagboom lieten plaatsen en dreigde met dwangsommen. De gemeente zei dat het openbare weg betrof en dat alleen de gemeente betaald parkeren mag instellen. De eigenaar, Opportunity Vastgoed, op zijn beurt vond kortweg dat het zijn eigen grond is en dat hij dat zelf wel uit mocht maken.

Vorm van betaald parkeren

De Raad van State heeft nu opnieuw beslist dat de gemeente de veroorzaakte schade (aanschaf installatie en dergelijke) moet vergoeden, maar heeft ook gezegd dat het terrein openbaar toegankelijk moet blijven.
In een reactie stelt een woordvoerder van Opportunity Vastgoed dat het bedrijf eerst het RvS-vonnis goed wil bestuderen, maar geeft ook aan dat bedrijf nog steeds bereid is tot overleg met de gemeente over een vorm van betaald parkeren. In dat laatste geval zou de supermarkt bijvoorbeeld klanten op vertoon van de kassabon ‘het eerste uur gratis’ kunnen aanbieden.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.