Een ode aan het varken: 'Niet wegkijken in een tijd van de bio-industrie'

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De Varkensmarkt had een hele logische locatie kunnen zijn voor het beeld dat kunstenaar Jantien Mook ontwierp. Het werd het Eemplein. 'Ode aan het Varken' is een rondreizend kunstwerk dat aandacht vraagt voor de leefsituatie van varkens en blijft twee maanden staan.
Met drie poten in de lucht springt het varken als het ware de vrijheid tegemoet. 'Met deze creatie wil ik de spontane natuur van dieren tonen, hun vitaliteit en hun schoonheid. Het varken verbeeldt de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft', zo licht Jantien Mook in een begeleidende tekst toe. Samen met haar vriend Dirk-Jan Schrander maakte ze het kunstwerk.
In oktober 2018 begon de reis van het varken door Nederland, maar was ook in België te zien. Onder het beeld is een bankje te vinden waar passanten kunnen zitten. Een bewuste keuze want Mook hoopt dat mensen zich met het varken vereenzelvigen en niet wegkijken in een tijd van de bio-industrie.
En zo heeft de alom bekende stier, ontworpen door Thijs Tromper, bij de rotonde bij de Kamp nu een tijdelijk maatje even verderop in de stad.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.