Amersfoort houdt vast aan het weren van flitsbezorgers uit winkelgebieden

Het magazijn van Flink aan de Kamp.
Het magazijn van Flink aan de Kamp. © Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort houdt vast aan het zoveel mogelijk beperken van de komst van zogeheten flitswinkels of internetwinkels in woon- en winkelgebieden. Door een wijziging van het bestemmingsplan moeten de snelbezorgdiensten straks alleen te vinden zijn op een bedrijventerrein.
Flitswinkels zijn verkooppunten waar je alleen via internet of telefonisch producten kunt bestellen die vervolgens via fietskoeriers ‘binnen tien minuten’ thuis worden afgeleverd. Eigenlijk zijn het magazijnen die rechtstreeks aan klanten leveren. Veel steden in Nederland hebben sinds een jaar of twee overlast van dat nieuwe type bedrijvigheid.
In Amersfoort zit aan de Kamp een vestiging van bezorgwinkel Flink. De bevoorrading van dit type magazijnen/winkels en de af- en aanrijdende fiets- en brommerkoeriers veroorzaken vrijwel overal in woon- en winkelstraten veel overlast. Daarom heeft Amersfoort hier vorig jaar februari met een voorbereidingsbesluit een rem op gezet. Daarmee kon elke nieuwe ontwikkeling een jaar lang worden tegengehouden.
Maar nu moet in de gemeenteraadsvergadering van 7 maart een officiële bestemmingsplanwijziging worden vastgesteld. In veel Amersfoortse bestemmingsplannen zijn panden met de bestemming ‘detailhandel’ of ‘gemengd’ vooral bedoeld voor het doen van boodschappen in een winkel. De mogelijkheid om via internet boodschappen te doen heeft dat concept deels overhoop gegooid.
Een internetwinkel met eigen bezorgdienst valt volgens de gemeente eigenlijk meer onder de definitie van distributie. In dat geval past zo'n bedrijf alleen in een pand met een bedrijfsbestemming. De snelbezorgdiensten zijn in feite ook een soort bedrijven.
Een volledig verbod in alle panden met een of andere economisch gebruik is juridisch niet haalbaar. Daarom wordt door Amersfoort voortaan alleen onder strenge voorwaarden zo’n nieuw type winkel toegestaan op industrieterreinen en in kantoorwijken. Nieuwe vestigingen mogen er alleen komen indien ‘er geen onevenredig nadelige effecten ontstaan voor aangrenzende percelen en geen onevenredige verslechtering van het woon-, leef- of winkelklimaat’.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.