Studenten onderzoeken hoe het nieuwe Hoefkwartier een duurzame wijk kan worden

Amersfoort - Het hergebruiken van afvalmateriaal, het verbouwen van voedsel op daken en een buurtbatterij voor de energievoorziening. Studenten van zestien verschillende studierichtingen denken na over hoe het Hoefkwartier een duurzame en gezonde stadswijk kan worden.
De studenten proberen samen tot creatieve oplossingen te komen. Bij duurzaamheid gaat het bijvoorbeeld om de vraag: kan de afvalstroom van het ene gebouw (bijvoorbeeld voedselresten uit de kantine) een energiebron zijn voor het andere gebouw? Hoeveel water heeft een gebouw nodig en hoeveel water kun je opvangen? Kun je voedsel verbouwen op de daken van gebouwen? De studenten moeten op zoek naar data om dit soort vraagstukken te kunnen beantwoorden.
De vragen en betrokkenheid van de toekomstige bewoners bij de oplossingen zijn voor de studenten een belangrijk uitgangspunt. Dat blijkt in de praktijk geen gemakkelijke opgave. De betrokkenheid is nu nog lastig te organiseren. De 450 huidige bewoners zijn in meerderheid statushouders, die hier geen permanente woning zoeken. De huidige bewoners hebben nauwelijks contact met elkaar.
Bewoners van aangrenzende wijken worden wel uitgenodigd voor ontmoeting en inspraak, maar de echte toekomstige bewoners zijn nog niet zo in beeld. De studenten doen met straatinterviews hun best om de wensen van huidige en toekomstige gebruikers van de wijk te achterhalen.
Een concreet plan is om een ontmoetingsplek van sloopmateriaal te maken voor de statushouders die in het Hoefkwartier wonen. De bedoeling is dat de statushouders de plek zelf bouwen, in ruil voor Engelse les die de studenten dan geven. Ook wordt er nagedacht over een plek waar sloopafval opgeslagen kan worden en een website waarop mensen kunnen meepraten over een inrichting van de wijk waarin ze zich prettig voelen.