Steeds meer winkels zijn ‘pin only’ maar daar zijn niet alle ondernemers blij mee

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Bij steeds meer winkels in Amersfoort is betalen met contant geld niet langer mogelijk. Ondernemers zelf zeggen dat dit vooral te maken heeft met veiligheid en hygiëne. Dat klopt ook wel want cash geld lijkt vooral geweerd te worden in het gebied dat getroffen werd door inbraken en overvallen.
Volgens De Nederlandse Bank (DNB) - die onderzoek liet uitvoeren - is het belangrijk dat er een duidelijke aankondiging wordt gedaan van de betaalwijze die in de winkel wordt gehanteerd. Op die manier komen klanten niet voor verrassingen te staan bij de kassa. De aanbieder van een product of dienst is volgens de wet is namelijk niet verplicht om contant geld aan te nemen. Bij Nix, een nieuwe slijterij in de Utrechtsestraat waar je dranken zonder alcohol kunt kopen, staat dat duidelijk aangegeven: ‘Alleen pinnen’ prijkt er op de winkelruit.

Overvallen

In het onderzoek komt naar voren dat het pin-only systeem in de entertainmentbranche het vaakst voorkomt. Bij de bioscopen van Pathé op het Eemplein en bij Vue aan de Snouckaertlaan is het gewoon mogelijk om bij de kassa met contant geld te betalen. Dat geldt alleen niet voor kaarten die worden gekocht bij theater De Lieve Vrouw en schouwburg Flint. Bij Flint is betalen met contact geld sinds september 2019 verleden tijd. Via de website is dat gegeven moeilijk te achterhalen.
Bianca Kleinveld is kassamedewerker bij Flint. Ze legt uit dat het afschaffen van contante betalingen te maken heeft met veiligheid en een stuk hygiëne. “Er is weleens discussie aan de kassa. Dan willen bezoekers graag met contant geld betalen, maar dat kan hier niet. Deze keuze is door ons gemaakt, omdat er destijds wat overvallen waren in de buurt. Het komt gelukkig niet zo vaak voor dat we tegen onbegrip van klanten aanlopen. De meesten hebben een betaalpas bij zich”, vertelt Kleinveld.

Veiligheid als voornaamste reden

Op een paar honderd meter afstand van Flint zit frietzaak Van Gogh. Eigenaar Arn Zuyderduin deelt op zijn website mee dat bij een van zijn locaties - in de Langestraat - alleen nog met bankkaart kan worden betaald. Net als bij Flint is de reden hiervoor veiligheid. Inbraken die in de buurt zijn gepleegd, wil Zuyderduin in de toekomst tegengaan door contant geld in zijn winkel te weren. Wel benadrukt hij op zijn website hoe vervelend hij het vindt voor zijn klanten en biedt hij alternatieve opties aan, zoals het gebruik van een tegoedbon.
Er zijn de afgelopen jaren meerdere overvallen geweest op en rondom de Kamp. Op 16 juli 2019 werd Leith Jewels aan de Kamp overvallen, in februari 2020 overkwam het een winkelier onder de Kamperbinnenpoort en afgelopen januari gebeurde dat bij een casino aan de Kamp.
De Kamperbinnenpoort
De Kamperbinnenpoort © Nieuwsplein33
Bij twee afhaalrestaurants op de Kamp wordt eveneens gekozen voor ‘alleen pinnen'. Toch laat niet iedere ondernemer zich hierdoor tot een nieuw betalingsbeleid dwingen. Marjan Westerbeek is ondernemer op de Kamp en vindt het idee dat steeds minder contant geld in omloop is juist zeer kwalijk. “Ik maak me zorgen om de volgende generatie", verklaart Westerbeek nader.
“Hoe leren kinderen nog omgaan met fysiek geld? Daarnaast werkt het voor veel mensen heel goed om iedere week een bedrag in hun portemonnee te stoppen waar ze het mee moeten doen. Zo kunnen ze hun uitgaven makkelijk bijhouden.”
De eigenaar van Poke2go op de Kamp, Nourdy el Kashif geeft aan dat ook bij zijn restaurant contant geld afgeschaft is om de veiligheid van zijn personeel te waarborgen. Al geeft hij tegelijkertijd aan dat het voor ondernemers een groot nadeel is dat bij 'pin-only' fooi wordt gezien als bedrijfsomzet. Het is tijdrovend en lastig om online fooien in de boekhouding los te koppelen van de 'normale' inkomsten. Wanneer je dit dus goed wil doen is het een kostbare klus en daarmee voor veel ondernemers niet rendabel.

Schothorst

Net als de Kamp is ook winkelcentrum Schothorst de afgelopen jaren het mikpunt van overvallen geweest. De Big-Bazaar, Trekpleister en – iets verderop - de Lidl aan de Balladelaan werd in korte tijd zelfs drie keer slachtoffer. Nog altijd kan er bij de winkels betaald worden met cash geld. Het verschil met winkelgebied De Kamp is dat in Schothorst alle winkels die werden getroffen grote ketens zijn. Dat zou een reden kunnen zijn voor het onveranderde betalingsbeleid.
Veel mensen komen er bij de kassa pas achter dat hun munt- en briefgeld niet geaccepteerd wordt. Door betere communicatie over de gehanteerde betalingswijze kan een hoop frustratie worden weggenomen.
Zoals wordt gedaan door de gemeente. Wanneer je voor het afhalen van je paspoort of rijbewijs komt kun je alleen pinnen. Dat wordt eerder al vermeld in de bevestigingsmail. Ook staat het aangegeven op de website. Als pinnen niet mogelijk is kun je bellen met een speciaal nummer om andere betaalopties te bespreken.
Dat is ook hoe het werkt bij de reisafdeling van de GGD bij voorbeeld de betaling van vaccinaties. Er kan uitsluitend met PIN worden betaald. Een woordvoerder van de GGD laat weten dat er hierbij niet of nauwelijks op problemen wordt gestuit. “Juist omdat we dat vooraf communiceren op de site en in de afspraakbevestiging.”

Transacties in coronaperiode

Op de website van Dierenpark Amersfoort staat een klein zinnetje vermeld: ‘zorg dat je contactloos kunt betalen’. Bij navraag blijkt dat contactloos betalen van toepassing was in de coronaperiode en dat dit inmiddels is teruggedraaid. In het hele park kan zowel met contant geld als met de pinpas worden betaald.
Op meer plekken ontstond deze trend tijdens de coronapandemie. Ook bij de Blokker aan de Leusderweg. Ook hier werd het teruggedraaid. De bedrijfsleider geeft aan dat er genoeg mensen zijn die niet de mogelijkheid hebben om te pinnen en dus vindt de winkel het belangrijk om de optie om te betalen met contant geld te blijven honoreren.

Contant kost geld

Het aandeel contante betalingen dat landelijk werd gedaan daalde in de coronatijd. Waar in 2019 nog 32% op het totale aantal betalingen aan de kassa werd gedaan, was dat in 2020 nog 21%. Dat aandeel neemt inmiddels weer toe.
Naast veiligheid als reden kost het winkeliers ook tijd en geld wanneer er met contant geld wordt betaald. Dat zit 'm in de tijd die moet worden besteed aan het tellen van de kassa en het opmaken van de balans. Daarnaast rekenen steeds meer banken een bedrag voor het storten van geld. Bij een regulier bankautomaat ligt dat rond de zes euro per storting.
Daarbovenop wordt soms nog een percentage over het bedrag gerekend. Voor grote winkelketens is dit niet problematisch, maar voor kleine ondernemers kunnen de kosten wel in de papieren lopen.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.