Amersfoort heeft een uitwijkplaats nodig wanneer Rusthof vol raakt

© Nieuwsplein33
Amersfoort - De gemeente Amersfoort houdt bij het zoeken naar een plek voor een islamitische begraafplaats vast aan een onderzoek naar meerdere locaties. Dat komt omdat Amersfoort ook voor zichzelf behoefte krijgt aan een uitwijklocatie wanneer begraafplaats Rusthof vol raakt.
De Amersfoortse moskeebesturen willen op Rusthof een stuk grond van drie hectare kopen, zodat ze de zekerheid hebben dat in de verre toekomst de graven niet alsnog door de overheid worden geruimd. De begraafplaats ligt weliswaar binnen de gemeentegrenzen van buurgemeente Leusden, maar is eigendom van de gemeente Amersfoort. Die nu nog braakliggende ruimte ter grootte van ongeveer zes voetbalvelden is uitwijkruimte voor het geval Rusthof in de verre toekomst ‘vol’ zou raken.
Weliswaar neemt in Nederland zowel het aantal crematies als ‘natuur-begraafplekken’ toe en daarmee is minder ruimte nodig op begraafplaatsen. Maar enige uitwijk zal Amersfoort in stand willen houden. Uit mededelingen van de wethouders Rutger Dijksterhuis (ruimtelijke ordening) en Johnas van Lammeren (begraafplaatsen) werd vorige week duidelijk dat een mogelijke grondverkoop op Rusthof ook andere ruimtelijke gevolgen voor de gemeente kan krijgen. Dat wordt nu ook op een rijtje gezet.

41 locaties

Wethouder Dijksterhuis heeft de gemeenteraad toegezegd dat hij binnen een half jaar met een voorstel komt. Óf alleen voor de verkoop van het stuk grond op Rusthof, óf een peiling in de gemeenteraad als er tussen meerdere plekken gekozen moet worden. In verband met dat laatste heeft het college van burgemeester en wethouders aan de raadsleden geheimhouding opgelegd op de ‘longlist’ van 41 locaties die al eerder in beeld waren. Voor zover bekend zijn slechts enkele ervan in eigendom van de gemeente.
In een eerdere fase van het onderzoek had Amersfoort de moskeebesturen doorgestuurd naar enkele omliggende gemeenten maar ook naar Staatsbosbeheer, Defensie en het Utrechts Landschap. Om prijsopdrijving te voorkomen, worden de plekken (nog) niet bekend gemaakt. Die opgelegde geheimhouding moet volgende week in de raadsvergadering nog formeel worden bekrachtigd.

Haast

In het natuurgebied Den Treek-Henschoten, aangrenzend aan Rusthof, heeft Amersfoort nog een stuk grond in bezit. Dat gebied ligt binnen de gemeentegrenzen van Leusden. In theorie zou de grond aan de begraafplaats kunnen worden toegevoegd. Maar in dat geval is een wijziging van het Leusder bestemmingsplan nodig. Die gemeente liet onlangs al doorschemeren dat niet van plan te zijn.
Bovendien hebben de moskeebesturen niet langer de tijd voor allerlei jarenlange ruimtelijke procedures. Ze hebben nú begraafruimte nodig. In de afgelopen drie jaar zijn bijna driehonderd Amersfoortse moslims overleden die niet op een islamitische begraafplaats in hun woonplaats begraven konden worden. Vanwege die haast is de eis van een eigen ingang en parkeerplaats inmiddels afgezwakt.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.