Ondernemers proberen via de kiezer terrein terug te winnen in het waterschap

© Nieuwsplein33
Amersfoort/Leusden - Bij de waterschapsverkiezingen staat voor het waterschap Vallei en Veluwe een opvallende nieuwkomer op het lijst: ‘Ondernemend Water’. Ondernemers proberen op deze manier via de kiezer terrein terug te winnen. Het bedrijfsleven raakte namelijk vorig jaar door een wetswijziging de vaste zetels kwijt.
,,‘Ondernemend Water’ is niet zozeer politiek gedreven’’, zegt Leusdenaar Ton Voortman die zesde staat op de lijst van van de partij. (Lijsttrekker is Martine Groenewegen uit de gemeente Ede). ,,We zijn vooral heel praktisch ingesteld’’, aldus het voormalige directielid van de Kamer van Koophandel in Amersfoort. Voortman is tegenwoordig zelfstandig adviseur voor het openbaar bestuur en het bedrijfsleven.
Tot voor kort maakte het bedrijfsleven -net als agrariërs en beheerders van natuurterreinen- aanspraak op zogeheten ‘geborgde zetels’ in de algemene besturen van waterschappen. Een aangenomen wetsontwerp van GroenLinks en D66 maakte eind vorig jaar, na de behandeling in de Eerste Kamer, deels een eind aan die ‘geborgde zetels’.
© Nieuwsplein33
Zeven tot negen zetels in de algemene besturen van de waterschappen werden eerder altijd aangewezen door koepelorganisaties van de landbouw (LTO), het bedrijfsleven (Kamers van Koophandel) en natuurbeheer (VBNE; de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren).
In de nieuwe situatie blijven er nog vier geborgde zetels per bestuur over; twee voor de agrariërs en twee voor de natuurbeheerders.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.