Noordewierweg nog altijd gevaarlijk: ‘Ik durf hier ‘s avonds niet te komen’

Wegversmalling aan het begin van de Noordewierweg
Wegversmalling aan het begin van de Noordewierweg © Nieuwsplein33
Amersfoort - De Noordewierweg is nog altijd een gevaarlijke weg volgens bewoners. Vanmorgen vroeg vond er een snelheidsonderzoek door de politie plaats, in verband met een ongeluk dat vorig jaar gebeurde ter hoogte van de Leliestraat. Daarbij raakte afgelopen december een vrouw gewond tijdens een aanrijding met een auto. Al decennialang is de doorgangsweg in Soesterkwartier een van de gevaarlijkste wegen van Amersfoort. Daar komt op z'n vroegst volgend jaar verandering in.
Op de plek waar vanmorgen het onderzoek werd gehouden laat Robert Ellents zijn hond uit. Hij werkt aan het begin van de Noordewierweg bij een reclamebureau en wandelt bijna iedere dag hetzelfde stuk langs de weg naar de bakker. “Ik haal tussen de middag vaak een broodje voor de lunch. Het valt me op dat ze hier altijd flink gas geven en er is een gebrek aan geduld. Op de stoep voel ik me veilig, maar zelfs als ik netjes via het zebrapad wil oversteken kijk ik heel goed uit.” 

Levensgevaarlijk

Ook Grietje Voigt wandelt met haar rollator dagelijks over de Noordewierweg om een bezoekje te brengen aan de plaatselijke supermarkt en kaasboer. “Het is hier levensgevaarlijk. Vooral ‘s avonds rijden ze echt als gekken; dan durf ik de straat niet meer op.” Voigt woont in een ouderenflat aan de IJsselstraat waar ze vanaf haar balkon op de Noordewierweg uitkijkt. “In de zomer zit ik veel op mijn balkon en dan zie ik auto’s achter elkaar voorbij sjezen.” 
Volgens Voigt zijn een paar aanpassingen niet genoeg om de Noordewierweg weer veilig te maken. “Ik weet niet hoe, maar er moet een heel nieuw systeem komen op deze weg.” 

Aanpassingen

De Noordewierweg is een doorgangsweg voor veel fietsers en automobilisten. En ook vrachtverkeer komt heel regelmatig over de weg gereden. Onder andere voor de bevoorrading van de Albert Heijn, die in het midden van de Noordewierweg ligt. Drie jaar geleden werden er al een aantal veiligheidsmaatregelen voor de weg genomen. Zo kwamen er twee wegversmallingen om de snelheid van auto's tegen te gaan.
Bets Beltman is initiatiefnemer en voorzitter van de werkgroep Noordewierweg Verbindt. Ze maakt zich sinds 2018 hard om de Noordewierweg veiliger en leefbaarder te maken. “Die eerdere aanpassingen hebben wel iets geholpen. Het is er zeker veiliger op geworden, maar er moet nog meer gebeuren.”
© Nieuwsplein33

Grondonderzoek

“Vorig jaar november kwam er na jarenlang knokken 7,6 miljoen euro vrij vanuit de gemeente om de weg op de schop te nemen”, vertelt Beltman. “De ontwikkelingen gaan langzaam maar gestaag. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de bekabeling en de riolering onder de grond. Inmiddels is het in ieder geval duidelijk dat er geen bommen liggen uit de Tweede Wereldoorlog. We hopen dat begin 2024 eindelijk zichtbaar aan de weg wordt gewerkt”, sluit Beltman af.
Vanuit de gemeente ligt er een conceptplan klaar. De Noordewierweg wordt groener; worden zo’n honderd nieuwe bomen geplant. Het plaatsen van bomen moet het gevoel van de Noordewierweg als 'racebaan' wegnemen. Naast bomen komen er meer snelheidsdrempels en zitbankjes langs de weg. Ook wordt het plein voor de Emmaüskerk vernieuwd, als een centrale plek waar de buurt bij elkaar kan komen.  
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.