Raad stemt in met bouw van zorgappartementen op De Amerhorst

© Pixabay
Amersfoort - De raadscommissie Omgeving stemt ditmaal wel in met aangepaste plannen voor de bouw van 76 zorg- en seniorenwoningen op de plek van de huidige Amerhorst aan de Zandbergenlaan. Twee jaar geleden hield de gemeenteraad mede na protesten van buurtbewoners een eerdere - grotere - versie van de bouwplannen nog tegen. 
Na verschillende aanpassingen - waaronder kleinere wooneenheden - als uitkomst van hernieuwde participatie zijn sommige omwonenden nog niet tevreden over de omvang van het bouwplan, maar laten zij de keus aan de gemeenteraad over. Vrijwel de gehele gemeenteraad vindt dat de eerdere plannen voldoende zijn aangepast. 

Herontwikkeling De Amerhorst

Het aantal 75-plus-huishoudens zal in Amersfoort de komende twintig jaar meer dan verdubbelen, van 6.700 naar 14.000. Daardoor dreigt de komende jaren een groot tekort aan zorgwoningen te ontstaan. Daarom willen Amaris, Habion Vastgoed Zorgsector nu De Amerhorst herontwikkelen. 
De plannen voor De Amerhorst verdienen volgens de gemeente hoge prioriteit. ‘Het belang van het kunnen voorzien in een dringende behoefte aan zorgwoningen weegt hier zwaarder dan de resterende bezwaren van de omwonenden’, aldus de gemeente. Daarmee wordt ook de door Den Haag gewenste ontkoppeling van ‘zorg’ en ‘wonen’ tot stand gebracht, maar kun je niet zeggen dat er weer een nieuw bejaarden-zorgcentrum wordt gebouwd.

Tien verdiepingen

Het verouderde huidige gebouw van De Amerhorst - met 83 eenkamer-zorgplekken - wordt vervangen door twee kleinere gebouwen. In het ene gebouw komen veertig tweekamerappartementen voor zorgbehoevende ouderen. Het gebouw zal worden verhuurd aan Amaris die er ook de continue zorg gaat leveren. De nieuwe zorgappartementen komen in een gebouw van maximaal tien verdiepingen.
Sommige omwonenden vinden het appartementengebouw te hoog worden, en vrezen voor parkeeroverlast. Het complex is te klein voor een eigen ondergrondse parkeergarage. Wel zijn er aan de nabij gelegen Bosweg plannen van de Alliantie voor nieuwe appartementen. Mogelijk dat dat te zijner tijd gecombineerd kan worden.
In het andere gebouw komen 36 luxe driekamerappartementen in de vrije huursector. Die zijn bedoeld voor ouderen met een eventuele toekomstige zorgvraag. Die luxe appartementen zijn niet aan het eerste gebouw vastgebouwd zodat het geen echte aanleunwoningen zijn. Wel is op deze manier zorgverlening van Amaris ‘op loopafstand’ beschikbaar.
In dat tweede gebouw komt de voorzijde aan de straatkant. Daarin komt ook een gemeenschappelijke ruimte waar ook buurtbewoners welkom zijn.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.