Amersfoortse moslims lopen mars naar stadhuis: ‘Recht om ook begraven te worden in onze stad’

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Vanaf het Eemplein liepen vanavond honderden Amersfoortse moslims een stille protestmars naar het stadhuis om aandacht te vragen voor de komst van een islamitische begraafplaats in de regio. Al drie jaar ligt dit uitdrukkelijk verzoek bij de gemeente vanuit het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM). 
Ondanks de ernst van het onderwerp, heerst er een gemoedelijke sfeer op het Eemplein. Uit drie grote dozen worden witte T-shirts uitgedeeld aan wie maar wil. Met grote letters staat geschreven: ‘Wij zijn óók Amersfoorters! Recht om óók begraven te worden in onze stad’. De T-shirts worden massaal aangetrokken door de aanwezigen, waar ook veel kinderen deel van uitmaken.

Hartverwarmend

De twee zussen Sara en Asmae lopen mee met de mars. “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er hier op af zijn gekomen", vertelt Asmae. "Ik vind het heel mooi om de eenheid te voelen die hier is. We hebben allemaal hetzelfde doel en we staan samen sterk om dat doel ook te bereiken". "Als ons verzoek wordt geaccepteerd dan zou ik dat heel erg waarderen", vult Sara aan.
© Nieuwsplein33
Abelkader Elkarti van het Samenwerkingsverband van Amersfoortse moskeeën trapt de bijeenkomst af met een toespraak. Zijn stem schalt door de megafoon. Hij is duidelijk onder de indruk van de hoeveelheid mensen die zich heeft verzameld voor de mars. Ook laat hij weten blij te zijn met de aanwezigen van buiten de gemeenschap.
RTV Utrecht maakte het onderstaande videoverslag van de mars:
Zo zijn Jet en Hen Oskam naar de mars gekomen om hun medemensen te ondersteunen. Ze zijn lid van het Apostolisch Genootschap in Amersfoort. “We volgen deze kwestie al jaren en we gunnen iedereen hier een goede afloop. We willen als mensen uiteindelijk toch allemaal hetzelfde?” 

Keientrekker

Soufian is geboren en getogen in Amersfoort en noemt zichzelf een echte keientrekker. “Voor mij is het erg als ik hier niet begraven zou kunnen worden, maar ik kan tenminste nog naar Marokko uitwijken. Ik heb veel vrienden, waaronder Nederlandse vrienden die zich tot de islam bekeerd hebben die helemaal geen plek hebben. Een man naast Soufian geeft aan dat hij het heel erg zou vinden als hij overlijdt met het idee dat zijn kinderen hem niet kunnen bezoeken in Nederland.  
Via de Koppelpoort, door het stadsplantsoen, bereikt de stoet het stadhuis. Er worden tekeningen van kinderen overhandigd aan wethouder Rutger Dijksterhuis, die op zijn beurt de menigte toespreekt. “De begraafplaats gaat er komen als het aan mij ligt, maar wanneer dat is de vraag”, sluit hij beloftevol af. De kinderen worden vervolgens uitgenodigd om de tekeningen in de kamer van de wethouder te hangen. 
Eeuwige grafrust en een ligging met het gezicht naar Mekka zijn belangrijke eisen bij islamitisch begraven. Ook een eigen ingang op de begraafplaats is cruciaal. De gemeente is bezig met een locatieonderzoek voor de beste plek voor een islamitische begraafplaats, maar een definitief besluit hierover blijft nog uit.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.