Moeders van hartpatiënten strijden met petitie tegen sluiting van kinderhartcentrum

Archieffoto van het Wilhelmina KinderZiekenhuis
Archieffoto van het Wilhelmina KinderZiekenhuis © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Leusden - De Leusdense Tabitha Koning en Daniëlle van de Kletersteeg, moeders van de hartpatiëntjes Morris en Mila, doen een oproep aan iedereen om een petitie te tekenen om sluiting van het kinderhartcentrum in Utrecht te voorkomen. Dat meldt de Leusder Krant.
Eén en ander is het gevolg van de het voornemen van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om het kinderhartcentrum in Utrecht te sluiten. Dat heeft gevolgen voor veel ouders met kinderen met een aangeboren hartafwijking in de regio. Deze ‘hartekindjes’ zouden, als de plannen van de minister doorgaan, voortaan naar Groningen of Rotterdam moeten.
,,De beslissing om kinderhartinterventies in de toekomst uitsluitend in Rotterdam en Groningen uitgevoerd te laten worden, heeft verstrekkende gevolgen voor diverse kinderen die hart- of kankerpatiënt zijn en nu nog hun operaties en behandelingen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) of Prinses Maxima Centrum (PMC) kunnen krijgen”, aldus Tabitha Koning.
,,Daniëlle en ik hebben elkaar ontmoet in het WKZ. Al snel bleek dat onze kinderen medisch complexe afwijkingen hebben.’’ Morris en Mila, beiden 6 jaar oud, zijn geboren met een chromosoomafwijking met daarbij ernstige hartproblematiek. Beide kinderen hebben in hun jonge leven al veel operaties moeten ondergaan waaronder een open-hart operatie.’’
Koning: ,,De zorg voor onze kinderen is dusdanig specialistisch van aard, dat het Meander MC in Amersfoort hier niet in kan voorzien. Onze kinderen zullen hun leven lang hartpatiënt blijven en herhaaldelijk complexe operaties moeten ondergaan, waarbij het nagenoeg ondoenlijk is om het hele land door te reizen om deze zorg te krijgen.”
{tekst}
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.