De roep om een eigen islamitische begraafplaats klinkt vanavond op straat

© Het samenwerkingsverband van Amersfoortse moskeeën
Amersfoort /Leusden - Amersfoortse moslims vragen vandaag aandacht voor de komst van een islamitische begraafplaats. Dat gebeurt met een mars door het centrum van de stad richting het stadhuis. Vorige week werd duidelijk dat de realisatie van een eigen begraafplaats na drie jaar zoeken ver weg lijkt. Het geduld is nu op.
De beoogde locatie is voor het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM) duidelijk: bij begraafplaats Rusthof. Op grondgebied van Leusden. Er zou een eigen ingang gecreëerd moeten worden om de begraafplaats te realiseren en dat ziet de gemeente Leusden niet zitten.
Toch wil de SvAM dat de gemeente Amersfoort een deel van die begraafplaats aanwijst als islamitische begraafplaats. In 2021 dienden ze een beroep in om dit te realiseren. Omdat gesprekken met de gemeente goed verliepen is dat tijdelijk opgeschort. Maar de kans is reëel dat er nu opnieuw in beroep wordt gegaan bij Gedeputeerde Staten.
Naar aanleiding van de voortdurende impasse hebben de Amersfoortse moskeebesturen voor vanavond een demonstratieve ‘stille’ optocht georganiseerd van het Eemplein naar het Stadhuisplein. Die begint om 18.00 uur. Op het gemeentehuis wordt dan een vergadering van de raadscommissie gehouden waar deze situatie wordt besproken. 
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws via nieuws@nieuwsplein33.nl.